Strona 1 z 1

Curry (po mojemu)

: 05 paź 2019, 11:36
autor: boryna
Podaję składniki, bo potrawę robię na oko, więc nie jestem w stanie podać dokładnych ilości. Zresztą to jest potrawa, w której można pożonglować proporcjami zależnie od upodobań i zasobów spiżarni.

Warzywa - marchewka, cebula, czosnek, kapusta pekińska, cukinia, papryka (ja daję czerwoną), pomidory. Ewentualnie włoszczyzna z mrożonki i puszka krojonych pomidorów i będzie szybciorem gotowe.

Mięso - wieprzowina, indyk bądź kurczak - pokrojone w grubą kostkę mieszam z jogurtem naturalnym (duże opakowanie 330 ml) i przyprawą curry. Można też nie dawać mięsa, a np. soczewicę czy cieciorkę.

Przyprawy - tu też panuje pewna dowolność, zależnie od tego, kto co lubi i jak ostre jedzenie lubi - oprócz mieszanki curry, daję też liście kolendry (świeże lub suszone), kmin rzymski, kurkumę, chili (świeże lub w proszku), imbir, sos sojowy, troszkę cukru. Ja daję też pastę curry ze słoiczka - 1 - 2 łyżeczki (zależy na jaką porcję). Obowiązkowo puszka mleczka kokosowego.

Warzywa duszę w woku, na niewielkiej ilości oleju. W razie potrzeby można dodać trochę wody. Kiedy zaczynają mięknąć dodaję mięso w jogurcie i przyprawy. Pod koniec duszenia wlewam mleczko kokosowe. Do tego zwykle gotuję ryż basmati - ma specyficzny zapach, może nie każdemu odpowiadać, ale my akurat najbardziej go lubimy do tej potrawy.
Smacznego!
IMG_20191005_132406_resized_20191005_022453346.jpg

Re: Curry (po mojemu)

: 05 paź 2019, 12:25
autor: Barabella
Dziękuję :02icon_mryellow: Zgłodniałam od czytania :02icon_mryellow:

Re: Curry (po mojemu)

: 05 paź 2019, 12:45
autor: Maliola
Ja też

Re: Curry (po mojemu)

: 05 paź 2019, 12:55
autor: urazka
Ha! I mnie ścisnęło w żołądku. Dzięki za przepis. U nas dzisiaj zapiekanka mięsno-cebulowo-ziemniaczano-jajeczna.

Re: Curry (po mojemu)

: 05 paź 2019, 13:15
autor: lora
O! tak trzeba spróbować...przepis bardzo apetyczny :-)

Re: Curry (po mojemu)

: 06 paź 2019, 17:19
autor: Monika2
Dziękuję za przepis.