Samosy po mojemu . Piszę "po mojemu", bo większość przepisów w internecie podaje przepis na farsz z ziemniaków i groszku, a to mnie jakoś nie przekonało , natomiast podobne, chociaż trochę inne, jadłam dawno temu i coś na ten kształt skleciłam.
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
1/2 szkl. oleju
szczypta soli
Ciasto zagniatamy, wyrabia się łatwo i szybko, nie powinno się kleić. Jeśli jest zbyt luźne lub zbite, manipulujemy składnikami.
Nadzienie:
3 marchewki
1 duża cebula
1/3 małej kapusty pekińskiej
30 dkg mięsa mielone (niekoniecznie)
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru (ja miałam w proszku)
1 łyżka (duża) curry - ja miałam sos curry z cukinii i świetnie się tu nadał, dałam 2/3 słoiczka
Warzywa ścieramy, kapustę siekamy, wszystko razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, potem dusimy wraz z przyprawami.
Z ciasta wykrawamy kwadraty ok. 12 x 12 cm i układamy na nich farsz. Sklejamy po przekątnej. Smażymy na porządnie gorącym oleju do zrumienienia. podanej porcji wyszło mi ok. 30 -35 szt. (dużych).
Samosy
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 14226
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
Re: samosy
Bożenka, na pewno wypróbuję Zastanawia mnie tylko, czy jeśli bez tej porcji mięsa, pozostałych składników nie będzie za mało? Można jakieś inne warzywo dodać Pomyślę, co zjedzą moje gagatki.
- boryna
- Administrator
- Posty: 11996
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: samosy
Milu mięsa było objętościowo niewiele, ze dwie garście. Może jedzą soczewicę, ciecierzycę? Na pewno można coś dorzucić wg swoich upodobań. . W niektórych wersjach jest np. mrożony groszek.
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 14226
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10308
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Samosy
Fajne wymyśliłaś! Takie pierogi pieczone na oleju ale albo z samym mięsem albo z kapustą jedliśmy na Litwie pod nazwą kibiny.
Też dobre były.
Też dobre były.
- boryna
- Administrator
- Posty: 11996
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Samosy
Bo pierogi po prostu muszą być dobre. Nieważne, z jakiej części świata . Wstawiałam też tu kiedyś (niestety bez zdjęcia) przepis na hiszpańskie empanadillas. Też fajne, ale bardziej czasochłonne.