Strona 1 z 1

Sałatka z rukolą

: 17 maja 2018, 21:03
autor: m65
Proporcje na 250 g makaronu świderki, otrzymamy 2 litry sałatki,
często robię wersję bez oliwek i parmezanu.

makaron świderki
dwie garście listków rukoli
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
3 ogórki konserwowe
1 duży pomidor
po 2 łyżki kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki
po 2 łyżki siekanej pietruszki i szczypiorku
1 łyżka orzeszków piniowych lub słonecznika
1 łyżka siekanego parmezanu
oliwki

1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
2 łyżki musztardy
2 łyżki ciemnego balsamico

Makaron ugotować i ostudzić, ogórki, pomidory i rukolę pokroić.
Do oleju pozostałego z suszonych pomidorów dodać musztardę i balsamico, cukier, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek, smak powinien być dosyć pikantny, żeby sałatka nie była mdła. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Smacznego!