Zapiekanka z batatów

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Zapiekanka z batatów

Post autor: zuzanna2418 » 18 gru 2017, 11:18

Składniki:
bataty-po jednym na osobę
dwie duże marchewki
kawałek selera korzeniowego
mięso z rosołu: kura, indyk, wołowina, cielęcina co tam kto ma.
kilka ząbków czosnku
tłuszcz, ja używam namiętnie oleju ryżowego.
przyprawy

Wykonanie
banalnie proste :D
Bataty obieramy i kroimy albo na plastry półcentymetrowe, albo w kostkę dość grubą. Marchew i seler podobnie.
Mięso także kroimy lub rozrywamy w palcach na kawałki.
Wszystko wrzucamy do michy, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem.
Mieszamy, aby skladniki zostały wysmarowane tłuszczem z przyprawami. Mają być tłuste, ale nie ociekające tłuszczem :)
Możemy odstawić na kilka godzin do przegryzienia.

Całość wywalamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wstawiamy na godzinkę do piekarnika nagrzanego do 200 C
Można to przed podaniem posypać dowolną zieleniną lub tartym serem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z warzyw i grzybów”