Młoda kapusta na różne sposoby
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15420
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Młoda kapusta na różne sposoby
Każdy robi inaczej i warto taka ściągę mieć..... Podzielcie się doświadczeniem w przygotowaniu..... również w przechowywaniu
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10507
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Młoda kapusta na różne sposoby
Basiu ja robię na cztery sposoby:
1. Ugotowana, lekko okraszona z dużą ilością koperku i drobno pokrojonej, zblanszowane cebulki, sól, pierz, trochę octu
2. Poszatkowana, lekko zasolona, później koperek i sos czosnkowy czyli czosnek, jogurt i trochę majonezu
3. Poszatkowana i lekko zasolona z marchewką, cebulką i koperkiem
4. Tzw. Ciapkapusta czyli ugotowaną kapusta mieszana z ugotowanymi starymi (nie młodymi ziemniakami) lekko okraszone, sól, pieprz, ocet - podawane z pieczenią, golonkiem albo żeberkami
A i jeszcze gołąbki robię takie tradycyjne z ryżem.
1. Ugotowana, lekko okraszona z dużą ilością koperku i drobno pokrojonej, zblanszowane cebulki, sól, pierz, trochę octu
2. Poszatkowana, lekko zasolona, później koperek i sos czosnkowy czyli czosnek, jogurt i trochę majonezu
3. Poszatkowana i lekko zasolona z marchewką, cebulką i koperkiem
4. Tzw. Ciapkapusta czyli ugotowaną kapusta mieszana z ugotowanymi starymi (nie młodymi ziemniakami) lekko okraszone, sól, pieprz, ocet - podawane z pieczenią, golonkiem albo żeberkami
A i jeszcze gołąbki robię takie tradycyjne z ryżem.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15420
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10507
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Młoda kapusta na różne sposoby
Basiu mrożę tylko taką wigilijną z kiszonej z grzybami jest rewelacyjna do krokietów, mrożę też świąteczną czerwoną tzw. Modrą kapustę do rolad i mrożę gołąbki. Obawiam się, że ta młoda jest za wodnista do mrożenia.
A i jeszcze te oszukańcze gołąbki - czyli kapusta poszatkowana wymieszana z mięsem mielonym i chyba z ryżem - to by się dało zamrozić. I jeszcze tą młodą dodaję do takiego leczo-bele co
A i jeszcze te oszukańcze gołąbki - czyli kapusta poszatkowana wymieszana z mięsem mielonym i chyba z ryżem - to by się dało zamrozić. I jeszcze tą młodą dodaję do takiego leczo-bele co
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Re: Młoda kapusta na różne sposoby
Czasami podaję młodą kapustkę tak jak kalafiory. Gotuję całą niedużą główkę w osolonej wodzie, jeśli większa, przed gotowaniem dzielę na 4 porcje. Po odsączeniu polewam roztopionym masłem za zrumienioną bułką tartą.
Jeśli ktoś lubi w kuchni się utyrać - polecam młoda kapustę faszerowaną mięsem.
Obgotowujemy całą główkę, jak na gołąbki. Zdejmujemy najtwardsze, zewnętrzne liście i zachowujemy je. Wydrążamy w kapuście duży otwór, zostawiając ok. 3 cm jako boki naszego kapuścianego naczynia. Mięso tak jak na gołąbki, może być tylko mięso, może być w połączeniu z ryżem i posiekanymi listami kapusty wybranymi z główki. Wyrobioną masą wypełniamy wydrążoną kapustę. Pozostawionymi przezornie liśćmi zakrywamy " dziurę ". I teraz można obwiązać gazą i gotować w wodzie lub owinąć natłuszczona folią i piec w naczyniu w piekarniku ok. 40 minut. Temp. 180 stopni ale czas zależy od wieku kapusty. Im młodsza, tym szybciej będzie gotowa.
Smak jest identyczny jak w fałszywych gołąbkach .Tylko trochę bardziej bajeranckie podanie.
Można dużą kapustę przekroić przed gotowaniem na 4 części i po ugotowaniu, rozchylając delikatnie liście, nakładać między nie mięsny farsz. A potem dusić. Przyprawy według uznania. W czasie pieczenia polewamy wytworzonym sokiem z przyprawami aby farsz nie był suchy.
Jeśli ktoś lubi w kuchni się utyrać - polecam młoda kapustę faszerowaną mięsem.
Obgotowujemy całą główkę, jak na gołąbki. Zdejmujemy najtwardsze, zewnętrzne liście i zachowujemy je. Wydrążamy w kapuście duży otwór, zostawiając ok. 3 cm jako boki naszego kapuścianego naczynia. Mięso tak jak na gołąbki, może być tylko mięso, może być w połączeniu z ryżem i posiekanymi listami kapusty wybranymi z główki. Wyrobioną masą wypełniamy wydrążoną kapustę. Pozostawionymi przezornie liśćmi zakrywamy " dziurę ". I teraz można obwiązać gazą i gotować w wodzie lub owinąć natłuszczona folią i piec w naczyniu w piekarniku ok. 40 minut. Temp. 180 stopni ale czas zależy od wieku kapusty. Im młodsza, tym szybciej będzie gotowa.
Smak jest identyczny jak w fałszywych gołąbkach .Tylko trochę bardziej bajeranckie podanie.
Można dużą kapustę przekroić przed gotowaniem na 4 części i po ugotowaniu, rozchylając delikatnie liście, nakładać między nie mięsny farsz. A potem dusić. Przyprawy według uznania. W czasie pieczenia polewamy wytworzonym sokiem z przyprawami aby farsz nie był suchy.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22629
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Młoda kapusta na różne sposoby
Ja robię tak jak nauczyłam się na Ukrainie:
duszę kapustę poszatkowaną z cebulką na margarynie/oliwie, a jak jest już miękka, to dodaję sok z cytryny rozbełtany ze śmietaną i surowym jajkiem, wtedy już tylko mieszam i chwilę podgrzewam, żeby nie dopuścić do zagotowania. A na koniec wsypuję jeszcze dużo koperku.
duszę kapustę poszatkowaną z cebulką na margarynie/oliwie, a jak jest już miękka, to dodaję sok z cytryny rozbełtany ze śmietaną i surowym jajkiem, wtedy już tylko mieszam i chwilę podgrzewam, żeby nie dopuścić do zagotowania. A na koniec wsypuję jeszcze dużo koperku.
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Młoda kapusta na różne sposoby
Ja robie tylko na jeden sposób...mojej babci:
Kapustę ,najpierw obieram z tych zielonych liści .One są bardzo ważne Szatkuję je i wrzucam pierwsze do gotowania. Potem szatkuję resztę i gotuję w osolonej wodzie, ale krótko . Odlewam prawie cała wodę ( zazwyczaj używam do jakiejś zupy ) i zalewam słodką śmietanką solę do smaku i dodaję trochę koncentratu pomidorowego ,tak aby była lekko pomidorowa .Chwilę tak się podusii i zagęszczam wodą z mąką...nie dużo .Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i pycha
Kapustę ,najpierw obieram z tych zielonych liści .One są bardzo ważne Szatkuję je i wrzucam pierwsze do gotowania. Potem szatkuję resztę i gotuję w osolonej wodzie, ale krótko . Odlewam prawie cała wodę ( zazwyczaj używam do jakiejś zupy ) i zalewam słodką śmietanką solę do smaku i dodaję trochę koncentratu pomidorowego ,tak aby była lekko pomidorowa .Chwilę tak się podusii i zagęszczam wodą z mąką...nie dużo .Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i pycha