Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
To odpowiedż na pytanie Justynki. Z czosnkiem można wszystko i wszędzie. Wystarczy 2 garstki pokroić niezbyt drobno, przesmażyć na maśle i dodać jajka. Jajecznica zdrowa i wykwintna.
Tam, gdzie czosnek, nie dajemy lub dajemy malutko soli.
Proste pesto czosnkowe. Liście rozetrzeć w możdzierzu, dodać dobrą oliwę, odrobinę soli, pieprzu i " zasłoikować'. W lodówce postoi miesiąc. Można pokrojone zalać dobrą oliwą i poczekać kilka dni aż się zmacerują. Wtedy jako składnik surówek.
Czosnek lekko przesmażony [ok. 2 minut] można łączyć z makaronem jak szpinak. Zrobić do tego sos serowy i drugie danie gotowe.
Można dodać do ciasta na makaron, do ciasta naleśnikowego z wytrawnym nadzieniem mięsnym lub warzywnym.
Zupa czosnkowa. KIlkanaście liści , ziemniaki starte jak na placki ziemniaczane, podsmażona cebula, paski dobrze wysmażonego , chrupkiego bekonu i bulion. Oliwa czosnkowa. Sól czosnkowa. Suszenia czosnku nie polecam. Traci swe właściwości i część aromatu.
Ale słoiczek takiej soli warto mieć.
Czosnek kiszony. Całe liście lub elegancko zwinięte w rulonik , ciasno upychamy w słoiku i zalewamy jak ogórki . Woda musi być chłodna.
Odstawiamy do spiżarni i po kilkunastu dniach można wcinać. Trochę jak kiszone liście winogron.
Mrożony czosnek przechowuje się żle. Po rozmrożeniu jest śliski i nieco glutowaty. Aha, masło czosnkowe. Tyle przychodzi mi do głowy.
Najlepiej wykorzystać świeży póki pora na ten rarytas.
Tam, gdzie czosnek, nie dajemy lub dajemy malutko soli.
Proste pesto czosnkowe. Liście rozetrzeć w możdzierzu, dodać dobrą oliwę, odrobinę soli, pieprzu i " zasłoikować'. W lodówce postoi miesiąc. Można pokrojone zalać dobrą oliwą i poczekać kilka dni aż się zmacerują. Wtedy jako składnik surówek.
Czosnek lekko przesmażony [ok. 2 minut] można łączyć z makaronem jak szpinak. Zrobić do tego sos serowy i drugie danie gotowe.
Można dodać do ciasta na makaron, do ciasta naleśnikowego z wytrawnym nadzieniem mięsnym lub warzywnym.
Zupa czosnkowa. KIlkanaście liści , ziemniaki starte jak na placki ziemniaczane, podsmażona cebula, paski dobrze wysmażonego , chrupkiego bekonu i bulion. Oliwa czosnkowa. Sól czosnkowa. Suszenia czosnku nie polecam. Traci swe właściwości i część aromatu.
Ale słoiczek takiej soli warto mieć.
Czosnek kiszony. Całe liście lub elegancko zwinięte w rulonik , ciasno upychamy w słoiku i zalewamy jak ogórki . Woda musi być chłodna.
Odstawiamy do spiżarni i po kilkunastu dniach można wcinać. Trochę jak kiszone liście winogron.
Mrożony czosnek przechowuje się żle. Po rozmrożeniu jest śliski i nieco glutowaty. Aha, masło czosnkowe. Tyle przychodzi mi do głowy.
Najlepiej wykorzystać świeży póki pora na ten rarytas.
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Świetnie ,że to napisałaś Mesiu, nie miałam pojęcia o soli czosnkowej czy oliwie...ja przeważnie dodaję do sosów i jajeczniecy, czas rozwinąć skrzydła , teraz wypróbuję pesto
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15388
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Mimo, że Mesia napisała, by suszonego nie używać, to ja do wszelkich marynat i nacierań mięsa, które pieczone będzie, bardzo polecam. Smak wyborny. Piekę w rękawie.
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Basiu, po sezonie też używam suszonego. Dodaję do swoich zupek i zapiekanek warzywnych. Zazdroszczę ludziom, którzy przez cały rok mają dostęp do świeżych owoców, warzyw, ziół. Aha, nie wiem, czy można przechować jak koperek. Poszatkować, dodać soli i zamrozić w pojemnikach. Nie próbowałam.
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Mam pytanie delikatnej natury... czy po konsumpcji oddech konsumenta jest taki jak po normalnym czosnku?
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- klarysa
- Zadomowiony
- Posty: 7470
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:23
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Mesiu, bardzo dziękuję za pomysły. Niby wiem, ale nie zawsze wiadomo, w której szufladce .
Na kolację jajecznica z czosnkiem.
Na kanapeczki kładę już od kilku dni.
Dodaję też do twarożku, do tego pomidory i naturalny jogurt, pycha śniadanko.
Małgosiu, oddech zdecydowanie nie tak intensywny :haha: .
Na kolację jajecznica z czosnkiem.
Na kanapeczki kładę już od kilku dni.
Dodaję też do twarożku, do tego pomidory i naturalny jogurt, pycha śniadanko.
Małgosiu, oddech zdecydowanie nie tak intensywny :haha: .
Justyna
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Musze nakarmić najpierw R. i obwąchać :2smiejsie: Ale to za rok, bo mam tylko 2 kępki czosnku, więc na rozmnożenie, a nie na pożarcie.
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
U mnie rośnie już łanami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15388
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej
Ja do tej pory tylko do pieczenia używałam, więc zapachu nie czuć. Teraz jak urośnie, bo mam świeżo posadzony, to wypróbuję przepisy Mesi :)MaGorzatka pisze:Mam pytanie delikatnej natury... czy po konsumpcji oddech konsumenta jest taki jak po normalnym czosnku?