Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 10549
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: mariaewa » 08 kwie 2017, 22:44

To odpowiedż na pytanie Justynki. Z czosnkiem można wszystko i wszędzie. Wystarczy 2 garstki pokroić niezbyt drobno, przesmażyć na maśle i dodać jajka. Jajecznica zdrowa i wykwintna.
Tam, gdzie czosnek, nie dajemy lub dajemy malutko soli.
Proste pesto czosnkowe. Liście rozetrzeć w możdzierzu, dodać dobrą oliwę, odrobinę soli, pieprzu i " zasłoikować'. W lodówce postoi miesiąc. Można pokrojone zalać dobrą oliwą i poczekać kilka dni aż się zmacerują. Wtedy jako składnik surówek.
Czosnek lekko przesmażony [ok. 2 minut] można łączyć z makaronem jak szpinak. Zrobić do tego sos serowy i drugie danie gotowe.
Można dodać do ciasta na makaron, do ciasta naleśnikowego z wytrawnym nadzieniem mięsnym lub warzywnym.
Zupa czosnkowa. KIlkanaście liści , ziemniaki starte jak na placki ziemniaczane, podsmażona cebula, paski dobrze wysmażonego , chrupkiego bekonu i bulion. Oliwa czosnkowa. Sól czosnkowa. Suszenia czosnku nie polecam. Traci swe właściwości i część aromatu.
Ale słoiczek takiej soli warto mieć.
Czosnek kiszony. Całe liście lub elegancko zwinięte w rulonik , ciasno upychamy w słoiku i zalewamy jak ogórki . Woda musi być chłodna.
Odstawiamy do spiżarni i po kilkunastu dniach można wcinać. Trochę jak kiszone liście winogron.
Mrożony czosnek przechowuje się żle. Po rozmrożeniu jest śliski i nieco glutowaty. Aha, masło czosnkowe. Tyle przychodzi mi do głowy.
Najlepiej wykorzystać świeży póki pora na ten rarytas.

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3859
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: Keetee » 09 kwie 2017, 6:43

Świetnie ,że to napisałaś Mesiu, nie miałam pojęcia o soli czosnkowej czy oliwie...ja przeważnie dodaję do sosów i jajeczniecy, czas rozwinąć skrzydła , teraz wypróbuję pesto :okok:
Bądź dobrej myśli, bo po co być złej 😉 Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15388
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: Barabella » 09 kwie 2017, 7:49

Mimo, że Mesia napisała, by suszonego nie używać, to ja do wszelkich marynat i nacierań mięsa, które pieczone będzie, bardzo polecam. Smak wyborny. Piekę w rękawie.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

zuzanna2418

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: zuzanna2418 » 09 kwie 2017, 8:43

W. w sezonie liście kładzie na kanapkę zamiast sałaty :)

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 10549
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: mariaewa » 09 kwie 2017, 12:35

Basiu, po sezonie też używam suszonego. Dodaję do swoich zupek i zapiekanek warzywnych. Zazdroszczę ludziom, którzy przez cały rok mają dostęp do świeżych owoców, warzyw, ziół. Aha, nie wiem, czy można przechować jak koperek. Poszatkować, dodać soli i zamrozić w pojemnikach. Nie próbowałam.

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: MaGorzatka » 09 kwie 2017, 15:00

Mam pytanie delikatnej natury... czy po konsumpcji oddech konsumenta jest taki jak po normalnym czosnku?

Awatar użytkownika
klarysa
Zadomowiony
Posty: 7470
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:23

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: klarysa » 09 kwie 2017, 15:57

Mesiu, bardzo dziękuję za pomysły. Niby wiem, ale nie zawsze wiadomo, w której szufladce :2glowawmur: .
Na kolację jajecznica z czosnkiem.

Na kanapeczki kładę już od kilku dni.
Dodaję też do twarożku, do tego pomidory i naturalny jogurt, pycha śniadanko.

Małgosiu, oddech zdecydowanie nie tak intensywny :haha: .
Justyna :heej:

"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1

Za miedzą

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: MaGorzatka » 09 kwie 2017, 16:48

Musze nakarmić najpierw R. i obwąchać :2smiejsie: Ale to za rok, bo mam tylko 2 kępki czosnku, więc na rozmnożenie, a nie na pożarcie.

zuzanna2418

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: zuzanna2418 » 09 kwie 2017, 21:00

U mnie rośnie już łanami
DSC_0311.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15388
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Czosnek niedżwiedzi w roli głównej

Post autor: Barabella » 09 kwie 2017, 21:52

MaGorzatka pisze:Mam pytanie delikatnej natury... czy po konsumpcji oddech konsumenta jest taki jak po normalnym czosnku?
Ja do tej pory tylko do pieczenia używałam, więc zapachu nie czuć. Teraz jak urośnie, bo mam świeżo posadzony, to wypróbuję przepisy Mesi :)
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z warzyw i grzybów”