Samosy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11996
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Samosy

Post autor: boryna » 30 sie 2018, 18:59

Samosy po mojemu :D . Piszę "po mojemu", bo większość przepisów w internecie podaje przepis na farsz z ziemniaków i groszku, a to mnie jakoś nie przekonało :-) , natomiast podobne, chociaż trochę inne, jadłam dawno temu i coś na ten kształt skleciłam.
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
1/2 szkl. oleju
szczypta soli
Ciasto zagniatamy, wyrabia się łatwo i szybko, nie powinno się kleić. Jeśli jest zbyt luźne lub zbite, manipulujemy składnikami.
Nadzienie:
3 marchewki
1 duża cebula
1/3 małej kapusty pekińskiej
30 dkg mięsa mielone (niekoniecznie)
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru (ja miałam w proszku)
1 łyżka (duża) curry - ja miałam sos curry z cukinii i świetnie się tu nadał, dałam 2/3 słoiczka
Warzywa ścieramy, kapustę siekamy, wszystko razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, potem dusimy wraz z przyprawami.
Z ciasta wykrawamy kwadraty ok. 12 x 12 cm i układamy na nich farsz. Sklejamy po przekątnej. Smażymy na porządnie gorącym oleju do zrumienienia. podanej porcji wyszło mi ok. 30 -35 szt. (dużych).
20180828_190843_resized (1).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14226
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: samosy

Post autor: Mila » 30 sie 2018, 19:15

Bożenka, na pewno wypróbuję :D Zastanawia mnie tylko, czy jeśli bez tej porcji mięsa, pozostałych składników nie będzie za mało? Można jakieś inne warzywo dodać ;) Pomyślę, co zjedzą moje gagatki.

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11996
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: samosy

Post autor: boryna » 30 sie 2018, 19:25

Milu mięsa było objętościowo niewiele, ze dwie garście. Może jedzą soczewicę, ciecierzycę? Na pewno można coś dorzucić wg swoich upodobań. :-) . W niektórych wersjach jest np. mrożony groszek.

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14226
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Samosy

Post autor: Mila » 30 sie 2018, 19:32

Tak, do cieciorki i soczewicy ich przekonałam :lol2: Będzie wypróbowane :lol2:

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10309
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Samosy

Post autor: Maliola » 30 sie 2018, 19:54

Fajne wymyśliłaś! Takie pierogi pieczone na oleju ale albo z samym mięsem albo z kapustą jedliśmy na Litwie pod nazwą kibiny.
Też dobre były.

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11996
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Samosy

Post autor: boryna » 30 sie 2018, 21:09

Bo pierogi po prostu muszą być dobre. Nieważne, z jakiej części świata :D . Wstawiałam też tu kiedyś (niestety bez zdjęcia) przepis na hiszpańskie empanadillas. Też fajne, ale bardziej czasochłonne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z warzyw i grzybów”