Bakłażany zapiekane z fetą i warzywami.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7220
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Bakłażany zapiekane z fetą i warzywami.

Post autor: Jolka » 09 mar 2021, 14:22

Bakłażan zapiekany z fetą i warzywami..jpg
Trzy bakłażany pocięłam na plastry, posoliłam z dwóch stron, po 15 minutach starłam sól ręcznikiem jednorazowym.
Marynata do bakłażana:
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki suszonego tymianku.
Wierzchnią stronę bakłażana nacięłam nożem w krateczkę, blachę wyłożyłam pergaminem, plastry posmarowałam z dwóch stron marynatą i na 15-20 minut do piekarnika, z włączonym termoobiegiem 180 stopni.
W tym czasie podsmażyłam 2 cebule pokrojone w kostkę, do tego 4-5 ząbków posiekanego czosnku, 300 gram poszatkowanych pieczarek, i papryczkę chilli bez nasion i jedną czerwoną paprykę, do tego łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, dwie łyżeczki oregano i dwie bazylii.
Dwie cukinie rozdrobniłam na temperówce do warzyw.
Na podpieczonego bakłażana, położyłam cienkie plasterki fety ( 200g kostka) na to niteczki surowej cukini i podduszone warzywa, na wierzch trochę przecieru pomidorowego i pocięte w plastry zielone oliwki.
Jeszcze na 25 minut do piekarnika i można zajadać.
Z podanej ilości wyszła duża kwadratowa i druga mniejsza, mniej więcej porcja dla czterech osób.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10305
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Bakłażany zapiekane z fetą i warzywami.

Post autor: Maliola » 10 mar 2021, 13:54

Jolu - dzięki, jak się czyta to ślinka leci.
Właśnie się zastanawiałam na d tą cukinią, a to temperówka do warzyw :eek:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z warzyw i grzybów”