Ser podpuszczkowy

ODPOWIEDZ
admin

Ser podpuszczkowy

Post autor: admin » 10 mar 2017, 14:04

Joane
Od niedawna odkryłam u nas mleko z automatu i od dwóch miesięcy robię moje własne sery podpuszczkowe.
Nie są trudne w wykonaniu, ale potrzebują trochę czasu.
Oprócz mleka potrzebna jest podpuszczka. Ja kupuję ją u siebie w kraju przez internet. W Polsce dostępna jest na Allegro, lub w innych sklepach internetowych. Np. http://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-serowarskie/1 albo http://www.agrovis.eu/
Dalej potrzebujemy termometr, ja na początku używałam zwykłego do mierzenia gorączki
Jakieś sitko, albo durszlak no i jakieś ściereczli typu tetra, gaza.

Ja najczęściej robię z 10 litrów mleka.
Mleko podgrzewam do temp. ok. 36-38*C

Wlewam odpowiednią ilość podpuszczki ( na każdym opakowaniu jest napisane jakie stężenie na litr mleka). Ja mam podpuszczkę w płynie i producent podaje 4 krople na litr. Przed wlaniem rozpuszczam w niewielkiej ilości wody(ok.50 ml.)
Po wlaniu mieszam dokładnie ok. 3 minut. Przykrywam i zostawiam do utworzenia się galaretowego skrzepu. (Czas tworzenia skrzepu od 30min. do jednej godziny.)
Gotowy skrzep kroję nożem na drobne kawałki, zostawiam na kilka minut, aż skrzep opadnie.
Wyciągam skrzep do sitek, zostawiam do obcieknięca na ok. dobę. Co jakiś czas obracam, podczas obciekania zawartość koszyków zmiejszyła się o połowę.
Po obcieknięciu daję na kilka godzin do solanki. Wyciągam i po osuszeniu delektuję się pysznym serem, który wykorzystuję na wszelkie możliwe sposoby.
Smacznego
zdjecie.jpg
zdjecie-1.jpg
zdjecie-2.jpg
zdjecie-3.jpg
zdjecie-4.jpg
zdjecie-5.jpg
zdjecie-6.jpg
zdjecie-7.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”