Naleśniki owsiane

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Naleśniki owsiane

Post autor: zuzanna2418 » 14 mar 2017, 16:59

paputowy_dom pisze:Naleśniki owsiane wyszły bardzo dobre. Na 13 naleśników (patelnia o średnicy 20 cm) poszło 100 gr zmielonych płatków owsianych górskich. Kaloryczność podobna jak mąki pszennej ale mąka owsiana jest zdrowsza.
Naleśniki są bezglutenowe.
100 gr zmielonych płatków owsianych
300 ml mleka
łyżka oleju
dwa jajka duże
szczypta soli

Do tej pory robiłam naleśniki z mąki pszennej i wyczytałam,że ciasto powinno poleżeć. Faktycznie po leżakowaniu naleśniki były lepsze w obróbce. Zrobiłam podobnie dodając mąki owsianej. Konsystencja jest inna, bardziej "grudkowata" ale nie było problemu z przywieraniem (patelnia teflonowa Tefal).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”