Chleb niskowęglowodanowy
: 25 wrz 2023, 7:26
Po wczorajszej dyskusji wstawiam przepis na łatwy i smaczny chleb niskowęglowodanowy, a nawet taki bardziej keto.
Naprawdę polecam.
Składniki:
500 g twarogu chudego lub półtłustego - ja daję takie dwa półtłuste po 250 g z Lidla
3 jajka
100 g płatków owsianych
170 g otrębów owsianych - te nie wszędzie są, na pewno są w Kauflandzie, jak nie mam to zmielę płatki owsiane i też jest OK
10 g proszku do pieczenia
30 g siemienia lnianego
30 g pestek dyni
50 g orzechów laskowych - te z powodzeniem zastąpiłam słonecznikiem
1 łyżeczka soli
Twaróg miksuję z jajkami, w oryginale jest to przepis na termomix, ale zwykły mikser też daje radę
Dosypuję płatki i otręby, sól, proszek oraz ziarna.
Formuję w rękach taki bochenek bardziej prostokątny i wyższy jakby z keksówki, ale piekę na blaszce bez foremki tylko na papierze do pieczenia. Ciasto ma zwartą konsystencję, a bez foremki lepiej się wypiecze z każdej strony.
Piekarnik ma być rozgrzany do 180 stopni, piec ok. 1 godziny. Ma być ładnie wypieczony i zarumieniony.
Kroić dopiero aż całkowicie ostygnie.
Można przechowywać w lodówce szczególnie jak są upały, wytrzymuje spokojnie tydzień i cały czas zachowuje świeżość.
Smacznego!
Naprawdę polecam.
Składniki:
500 g twarogu chudego lub półtłustego - ja daję takie dwa półtłuste po 250 g z Lidla
3 jajka
100 g płatków owsianych
170 g otrębów owsianych - te nie wszędzie są, na pewno są w Kauflandzie, jak nie mam to zmielę płatki owsiane i też jest OK
10 g proszku do pieczenia
30 g siemienia lnianego
30 g pestek dyni
50 g orzechów laskowych - te z powodzeniem zastąpiłam słonecznikiem
1 łyżeczka soli
Twaróg miksuję z jajkami, w oryginale jest to przepis na termomix, ale zwykły mikser też daje radę
Dosypuję płatki i otręby, sól, proszek oraz ziarna.
Formuję w rękach taki bochenek bardziej prostokątny i wyższy jakby z keksówki, ale piekę na blaszce bez foremki tylko na papierze do pieczenia. Ciasto ma zwartą konsystencję, a bez foremki lepiej się wypiecze z każdej strony.
Piekarnik ma być rozgrzany do 180 stopni, piec ok. 1 godziny. Ma być ładnie wypieczony i zarumieniony.
Kroić dopiero aż całkowicie ostygnie.
Można przechowywać w lodówce szczególnie jak są upały, wytrzymuje spokojnie tydzień i cały czas zachowuje świeżość.
Smacznego!