Domowy chleb na zakwasie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Domowy chleb na zakwasie

Post autor: Maliola » 15 mar 2023, 9:04

CHLEB NA ZAKWASIE – na dwie keksówki

Gotowy zakwas w litrowym słoiku aktywować ok. 3-4 godziny przed pieczeniem, można nawet wieczorem dzień wcześniej – aktywować czyli do istniejącego zakwasu dolać ciepłej przegotowanej wody i mąki żytniej żeby otrzymać taką konsystencję jaka była wcześniej - dosyć gęsta ma być.
Jak zwiększy objętość można użyć do wyrobu chleba.

Składniki i wykonanie

¾ litrowego słoika zakwasu po aktywacji
40 dkg mąki żytniej
60 dkg mąki pszennej lub pszennej chlebowej
3 łyżeczki soli
1-2 szklanki ulubionych ziaren (słonecznik, dynia, len, sezam, chia lub inne)
3 szklanki ciepłej wody plus łyżeczka drożdży

Wszystko wymieszać w dużej misce - bez ziaren – ciasto rośnie, zostawić na ok. 1 h do wyrośnięcia – czym dłużej tym lepiej.

Dodać ziarna.

Przełożyć do keksówki/keksówek wyłożonych papierem albo mocno posmarowanych olejem, zostawić do ponownego wyrośnięcia (nie napełniać po brzegi, bo ciasto dalej rośnie 😊)
Wstawić do zimnego piekarnika temperatura 200 stopni, góra – dół (bez termoobiegu) przez 50-60 minut (jak jedna keksówka to krócej, jak dwie 5-7 minut dłużej)

Wyciągnąć do ostudzenia na kratkę – wyjąć z foremek, kroić zimny.

SMACZENGO!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”