Ciasto na "mięsną szarlotkę"

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 6498
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Ciasto na "mięsną szarlotkę"

Post autor: urazka » 27 wrz 2020, 19:25

Bożenko dla Ciebie:
Ciasto:
- 1 margaryna z lodówki,
- 25 dkg mąki,
- 25 dkg sera białego w kawałku,
- odrobina soli.

Zemleć ser wraz z margaryną, zagnieść szybko z mąką i odrobiną soli, włożyć do zamrażalnika na 2 -3 godz lub do lodówki na 12 godz. Wyłożyć blachę połową ciasta, na to farsz np. taki jak do krokietów lub do pierogów z mięsem, przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. ok 220 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco z ketchupem lub innym sosem.
Ciasto daje się rozwałkować ale może się trochę rwać.
Z takiego ciasta można zrobić też spód do pizzy lub paluszki.

Mój siostrzeniec był strasznym niejadkiem jak był mały. Ale ta zapiekanka z mięsem zawsze mu bardzo smakowała i nie mógł się nadziwić, że "szarlotka mięsna" cioci jest zupełnie inna niż szarlotka jego mamy.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10438
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Ciasto na "mięsną szarlotkę"

Post autor: Maliola » 27 wrz 2020, 20:00

O Janeczko znam ten przepis - dzięki za przypomnienie i podanie nowego zastosowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”