Proziaki

ODPOWIEDZ
paputowy dom

Proziaki

Post autor: paputowy dom » 15 mar 2020, 16:31

Będąc na zajęciach w Bieszczadzkiej Szkole Rzemiosła w Uhercach Mineralnych miałam okazję piec proziaki. Nazwa produktu pochodzi od słowa proza, tak określano sodę oczyszczoną.
Piekliśmy w wersji na słodko.
20180929_123435 (Copy).jpg
20180929_124730 (Copy).jpg
20180929_125222 (Copy).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7435
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Proziaki

Post autor: Jolka » 15 mar 2020, 16:45

Dzięki Paputku super przepis do zastosowania jak nie ma chleba, na pewno wykorzystam.
Pieczesz je w piekarniku na prąd ?
Jaki piękny charakter pisma, czy może to wydruk z książki .

paputowy dom

Re: Proziaki

Post autor: paputowy dom » 15 mar 2020, 17:38

Jola piekę w piekarniku. To zdjęcie przepisu z książki.
W szkole miałam też zajęcia kaligrafii i garncarstwa. Kaligrafia nie dla mnie :lol2:

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Proziaki

Post autor: MaGorzatka » 15 mar 2020, 19:43

Nie wiecie, czy ta "proza" da radę dźwignąć ciasto zarobione z mąki orkiszowej/owsianej/jaglanej/gryczanej?

paputowy dom

Re: Proziaki

Post autor: paputowy dom » 15 mar 2020, 20:52

Małgosiu z takich mąk nie robiłam ale z owsianej powinno być ok.

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony
Posty: 3494
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48

Re: Proziaki

Post autor: Dysia » 16 mar 2020, 18:38

A w jakiej temp. i ile min. się piecze w piekarniku elektrycznym ?
Edyta

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Proziaki

Post autor: MaGorzatka » 16 mar 2020, 19:04

Dziewczynki, testowałam dla Was proziaki z mąki innej niż pszenna. Miałam poweekendowe farsze (pieczarkowy i mięsny) w resztkowych ilościach i nimi nadziałam proziaki, bo miały być daniem obiadowym.
Trochę pozmieniałam ten przepis i w rezultacie moje proziaki powstały w sposób następujący.
Skład:
1/2kg mąki (pół na pół orkiszowa i jaglana)
1 jajko
250ml maślanki
łyżka roztopionego masła
1 niepełna łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka sody
Wykonanie:
Wymieszałam najpierw dokładnie wszystkie suche składniki, potem dodałam mokre i też wymieszałam łyżką; odstawiłam w misce na kwadrans, przykryte ściereczką.
Rozgniotłam kulę ciasta ręką na stolnicy, a że było dość lepkie, to podsypałam troszkę zwykłą pszenną mąką. Podzieliłam nożem na 8 części. W każdą z nich zawinęłam trochę farszu i uformowałam w rękach płaskie placki.
Piekłam w temp 200st (góra/dół, bez termoobiegu).
Efekt:
89429030_190444359050940_5893672591654125568_n.jpg
89862567_502140623803380_2708299346272583680_n.jpg
89840721_213457809766034_8982084034045673472_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4644
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Re: Proziaki

Post autor: EwaM » 16 mar 2020, 19:31

Robiłam z żytniej mąki, na patelni, niezłe, tyle, że ja robię na oko i za każdym razem wychodzą trochę inne.

Awatar użytkownika
Margolcia_K
Zadomowiony
Posty: 2078
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą

Re: Proziaki

Post autor: Margolcia_K » 16 mar 2020, 19:55

Wyglądają pysznie, a jak w smaku?
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Proziaki

Post autor: MaGorzatka » 16 mar 2020, 20:33

Margolciu - w smaku fajne, dla mnie nowość, że tak powiem, bo raczej w życiu unikałam wypieków na sodzie i proszku do pieczenia, bo nie lubiłam tego smaku; ale teraz mi nie przeszkadza.
I bardziej mi smakowały wystudzone, niż na ciepło.
Ewa - z samej żytniej robisz, czy zmieszanej z jakąś inną?

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4644
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Re: Proziaki

Post autor: EwaM » 16 mar 2020, 20:56

I z żytniej, i z mieszanej z pszenną, kiedyś kupiłam żytnią, a potem zapomniałam, że kupiłam i trzeba ją zutylizować.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7628
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Proziaki

Post autor: lora » 16 mar 2020, 23:53

Ewo a czym smarujesz patelnię i czy nakrywasz ją,
proszę... napisz łopatologicznie :prosi:

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4644
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Re: Proziaki

Post autor: EwaM » 17 mar 2020, 9:53

Rozgrzewam suchą patelnię i podpiekam placki na małym ogniu, na 3 razy. Można bez przykrywania, ale wtedy trwa trochę dłużej. Mąki 2x tyle, co maślanki, czyli kubek mąki, pół kubka maślanki, jakieś pół łyżeczki sody (u mnie ile się nabierze), trochę soli

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7628
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Proziaki

Post autor: lora » 17 mar 2020, 14:13

Dziękuję :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”