Strona 1 z 1

Irlandzki chleb sodowy

: 14 mar 2020, 16:23
autor: survivor26
Przepisów w sieci jest wiele, ja podaję najprostszy z opcjami w nawiasach:

0,5 kg mąki pszennej (najlepiej pół na pół pełnoziarnistej i zwykłej, opcjonalnie 100 gr można zastąpić płatkami owsianymi)
łyżeczka sody oczyszczonej (można dać 1,5)
25 gr masła (miękkiego)
500 ml maślanki (może być kefir, a w ostateczności też jogurt naturalny).

W przepisach wyspiarskich czasem dodają jeszcze garść rodzynek albo żurawiny, myślę że można też dodać małe ilości innych bakali, ale wtedy chleb nie bardzo będzie się nadawać do jedzenia z szynką ;)

Suche składniki wymieszać, dodać do nich masło, następnie maślankę i wszystko szybko lecz dokładnie wymieszać.

Następnie uformować bochenek (nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie, wtedy po prostu wlewałam do keksówki).

Piec 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Chleb ma specyficzny sodowy smak - ja go uwielbiam, ale niektórym nie bardzo podchodzi, więc to idealny przepis na kryzys żywnościowy, bo nawet jak ktoś ma opory to musi zjeść, jak innego nie ma :-)

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 14 mar 2020, 16:29
autor: MaGorzatka
survivor26 pisze:
14 mar 2020, 16:23
nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie
No jak to, nie wiesz! To wtedy tak było, jak woda była zbyt wodnista. :2smiech:

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 14 mar 2020, 18:44
autor: EwaM
Aha, podobnie robi się proziaki, jak mi czasem brakuje chleba, to smażę na suchej patelni, tylko ciasto gęstsze, mąki prawie 2 razy tyle, co maślanki. Kiedyś takie placuszki piekło się na blasze.

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 8:16
autor: Barabella
received_655840675216070.jpeg
received_229297451648471.jpeg
Chlebek wyszedł piękny. Następnym razem troszkę mniej sody, lecz wzięłam tę górną miarkę.

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 10:02
autor: Dysia
Basiu, wygląda smakowicie.

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 10:17
autor: Barabella
I taki jest ;) Zrobiłam z przewagą maki razowej. Szkoda, ze tak się kruszy ;(

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 10:53
autor: Maliola
Dziewczynki a daje się sól?

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 11:12
autor: survivor26
Olu tak, możesz dac, wagowo trochę mniej niż do standardowego chleba.

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 11:51
autor: Barabella
Maliola pisze:
04 kwie 2020, 10:53
Dziewczynki a daje się sól?
Tego właśnie mi brakowało. Następnym razem dodam.

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 11:57
autor: Maliola
Mój chlebek gotowy, siedzi jeszcze w naczyniu żaroodpornym, jestem ciekawa, bo na jogurcie zamiast maślanki zrobiłam. Wyrósł fajnie.

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 12:23
autor: Barabella
Tez dobry pomysł z naczyniem ;) Taki rzadki Ci wyszedł?

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 12:32
autor: Maliola
Basiu dałam 400 ml jogurtu naturalnego, starałam się żeby nie było za rzadkie, ale bochenka nie dało się uformować, dałam mąkę pół na pół zwykła i żytnia, trochę słonecznika i sezamu. Piekłam prawie godzinę, bo mi się wydawał mokry w środku.
Teraz jest OK, zresztą oceńcie same:
B239E77A-FDA0-4C30-A173-9D2EEEC99FAB.jpeg
6B2B13AC-18A5-43F9-9E5F-10370BABC3D0.jpeg

Re: Irlandzki chleb sodowy

: 04 kwie 2020, 13:55
autor: Dysia
Smacznie wygląda.
Moje dziewczyny jutro wyciągają maszynę do pieczenia chleba, bo matka zapomniała , że coś takiego jest w domu :zawstydzony: a pokazałam im Wasze chleby , żeby upiec.