Irlandzki chleb sodowy
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Irlandzki chleb sodowy
Przepisów w sieci jest wiele, ja podaję najprostszy z opcjami w nawiasach:
0,5 kg mąki pszennej (najlepiej pół na pół pełnoziarnistej i zwykłej, opcjonalnie 100 gr można zastąpić płatkami owsianymi)
łyżeczka sody oczyszczonej (można dać 1,5)
25 gr masła (miękkiego)
500 ml maślanki (może być kefir, a w ostateczności też jogurt naturalny).
W przepisach wyspiarskich czasem dodają jeszcze garść rodzynek albo żurawiny, myślę że można też dodać małe ilości innych bakali, ale wtedy chleb nie bardzo będzie się nadawać do jedzenia z szynką
Suche składniki wymieszać, dodać do nich masło, następnie maślankę i wszystko szybko lecz dokładnie wymieszać.
Następnie uformować bochenek (nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie, wtedy po prostu wlewałam do keksówki).
Piec 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Chleb ma specyficzny sodowy smak - ja go uwielbiam, ale niektórym nie bardzo podchodzi, więc to idealny przepis na kryzys żywnościowy, bo nawet jak ktoś ma opory to musi zjeść, jak innego nie ma
0,5 kg mąki pszennej (najlepiej pół na pół pełnoziarnistej i zwykłej, opcjonalnie 100 gr można zastąpić płatkami owsianymi)
łyżeczka sody oczyszczonej (można dać 1,5)
25 gr masła (miękkiego)
500 ml maślanki (może być kefir, a w ostateczności też jogurt naturalny).
W przepisach wyspiarskich czasem dodają jeszcze garść rodzynek albo żurawiny, myślę że można też dodać małe ilości innych bakali, ale wtedy chleb nie bardzo będzie się nadawać do jedzenia z szynką
Suche składniki wymieszać, dodać do nich masło, następnie maślankę i wszystko szybko lecz dokładnie wymieszać.
Następnie uformować bochenek (nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie, wtedy po prostu wlewałam do keksówki).
Piec 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Chleb ma specyficzny sodowy smak - ja go uwielbiam, ale niektórym nie bardzo podchodzi, więc to idealny przepis na kryzys żywnościowy, bo nawet jak ktoś ma opory to musi zjeść, jak innego nie ma
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Irlandzki chleb sodowy
No jak to, nie wiesz! To wtedy tak było, jak woda była zbyt wodnista.survivor26 pisze: ↑14 mar 2020, 16:23nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- EwaM
- Zadomowiony
- Posty: 4645
- Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23
Re: Irlandzki chleb sodowy
Aha, podobnie robi się proziaki, jak mi czasem brakuje chleba, to smażę na suchej patelni, tylko ciasto gęstsze, mąki prawie 2 razy tyle, co maślanki. Kiedyś takie placuszki piekło się na blasze.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Irlandzki chleb sodowy
Chlebek wyszedł piękny. Następnym razem troszkę mniej sody, lecz wzięłam tę górną miarkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dysia
- Zadomowiony
- Posty: 3496
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Irlandzki chleb sodowy
I taki jest Zrobiłam z przewagą maki razowej. Szkoda, ze tak się kruszy ;(
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10470
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Irlandzki chleb sodowy
Dziewczynki a daje się sól?
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10470
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Irlandzki chleb sodowy
Mój chlebek gotowy, siedzi jeszcze w naczyniu żaroodpornym, jestem ciekawa, bo na jogurcie zamiast maślanki zrobiłam. Wyrósł fajnie.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10470
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Irlandzki chleb sodowy
Basiu dałam 400 ml jogurtu naturalnego, starałam się żeby nie było za rzadkie, ale bochenka nie dało się uformować, dałam mąkę pół na pół zwykła i żytnia, trochę słonecznika i sezamu. Piekłam prawie godzinę, bo mi się wydawał mokry w środku.
Teraz jest OK, zresztą oceńcie same:
Teraz jest OK, zresztą oceńcie same:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- Dysia
- Zadomowiony
- Posty: 3496
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48
Re: Irlandzki chleb sodowy
Smacznie wygląda.
Moje dziewczyny jutro wyciągają maszynę do pieczenia chleba, bo matka zapomniała , że coś takiego jest w domu a pokazałam im Wasze chleby , żeby upiec.
Moje dziewczyny jutro wyciągają maszynę do pieczenia chleba, bo matka zapomniała , że coś takiego jest w domu a pokazałam im Wasze chleby , żeby upiec.
Edyta