Irlandzki chleb sodowy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22417
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Irlandzki chleb sodowy

Post autor: survivor26 » 14 mar 2020, 16:23

Przepisów w sieci jest wiele, ja podaję najprostszy z opcjami w nawiasach:

0,5 kg mąki pszennej (najlepiej pół na pół pełnoziarnistej i zwykłej, opcjonalnie 100 gr można zastąpić płatkami owsianymi)
łyżeczka sody oczyszczonej (można dać 1,5)
25 gr masła (miękkiego)
500 ml maślanki (może być kefir, a w ostateczności też jogurt naturalny).

W przepisach wyspiarskich czasem dodają jeszcze garść rodzynek albo żurawiny, myślę że można też dodać małe ilości innych bakali, ale wtedy chleb nie bardzo będzie się nadawać do jedzenia z szynką ;)

Suche składniki wymieszać, dodać do nich masło, następnie maślankę i wszystko szybko lecz dokładnie wymieszać.

Następnie uformować bochenek (nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie, wtedy po prostu wlewałam do keksówki).

Piec 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Chleb ma specyficzny sodowy smak - ja go uwielbiam, ale niektórym nie bardzo podchodzi, więc to idealny przepis na kryzys żywnościowy, bo nawet jak ktoś ma opory to musi zjeść, jak innego nie ma :-)

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: MaGorzatka » 14 mar 2020, 16:29

survivor26 pisze:
14 mar 2020, 16:23
nie wiem, od czego to zależy, ale czasem ciasto wychodziło mi zbyt płynne na formowanie
No jak to, nie wiesz! To wtedy tak było, jak woda była zbyt wodnista. :2smiech:

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4637
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: EwaM » 14 mar 2020, 18:44

Aha, podobnie robi się proziaki, jak mi czasem brakuje chleba, to smażę na suchej patelni, tylko ciasto gęstsze, mąki prawie 2 razy tyle, co maślanki. Kiedyś takie placuszki piekło się na blasze.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15389
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Barabella » 04 kwie 2020, 8:16

received_655840675216070.jpeg
received_229297451648471.jpeg
Chlebek wyszedł piękny. Następnym razem troszkę mniej sody, lecz wzięłam tę górną miarkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony
Posty: 3484
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Dysia » 04 kwie 2020, 10:02

Basiu, wygląda smakowicie.
Edyta

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15389
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Barabella » 04 kwie 2020, 10:17

I taki jest ;) Zrobiłam z przewagą maki razowej. Szkoda, ze tak się kruszy ;(
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Maliola » 04 kwie 2020, 10:53

Dziewczynki a daje się sól?

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22417
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: survivor26 » 04 kwie 2020, 11:12

Olu tak, możesz dac, wagowo trochę mniej niż do standardowego chleba.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15389
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Barabella » 04 kwie 2020, 11:51

Maliola pisze:
04 kwie 2020, 10:53
Dziewczynki a daje się sól?
Tego właśnie mi brakowało. Następnym razem dodam.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Maliola » 04 kwie 2020, 11:57

Mój chlebek gotowy, siedzi jeszcze w naczyniu żaroodpornym, jestem ciekawa, bo na jogurcie zamiast maślanki zrobiłam. Wyrósł fajnie.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15389
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Barabella » 04 kwie 2020, 12:23

Tez dobry pomysł z naczyniem ;) Taki rzadki Ci wyszedł?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Maliola » 04 kwie 2020, 12:32

Basiu dałam 400 ml jogurtu naturalnego, starałam się żeby nie było za rzadkie, ale bochenka nie dało się uformować, dałam mąkę pół na pół zwykła i żytnia, trochę słonecznika i sezamu. Piekłam prawie godzinę, bo mi się wydawał mokry w środku.
Teraz jest OK, zresztą oceńcie same:
B239E77A-FDA0-4C30-A173-9D2EEEC99FAB.jpeg
6B2B13AC-18A5-43F9-9E5F-10370BABC3D0.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony
Posty: 3484
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48

Re: Irlandzki chleb sodowy

Post autor: Dysia » 04 kwie 2020, 13:55

Smacznie wygląda.
Moje dziewczyny jutro wyciągają maszynę do pieczenia chleba, bo matka zapomniała , że coś takiego jest w domu :zawstydzony: a pokazałam im Wasze chleby , żeby upiec.
Edyta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”