Pierogi bez użycia wałka
: 09 lut 2020, 17:10
Jakby co to ja jestem laik pierogowy, w moim domu pierogów nie było, jedynie leniwe.
Robienia pierogów, uczyła mnie przesympatyczna starsza Pani z lubelskiego.
Wiem że tutaj jest wiele osób, które są mistrzami w robieniu pierogów.
Ten post jest raczej dla początkujących takich jak ja, wszelkie rady i uwagi mile widziane .
Ciasto robiłam z mąki pszennej typ 500 ( taka ponoć najlepsza) ja kupuję Basię pierogową.
Na 600g mąki pół łyżeczki soli i około 300-350 ml. wody przegotowanej o temp. 40 stopni.
Z tego w misce wyrabiam ciasto, mięciutkie i elastyczne, wkładam do woreczka na 30 minut.
Z ciasta ciągnę wałek, można potoczyć na desce i tnę na małe kawałki, przykrywam ręcznikiem żeby nie obsychało.
Z ciasta w rękach przez uciskanie kciukiem i palcem wskazującym, kształtuję koło, farsz do środka i sklejam, ciasto jest na brzeżku troszkę grubsze, łatwo nadciąga się przy sklejaniu.
Pierogi układam na stole na płóciennym prześcieradle złożonym na pół, pierogi leżą na nim i są przykryte. Patent podpatrzony u nauczycielki
Instrukcja obrazkowa
Zdjęcia gotowych brak, głodny mąż zaburzył mi wygląd talerza przed sfotografowaniem
Robienia pierogów, uczyła mnie przesympatyczna starsza Pani z lubelskiego.
Wiem że tutaj jest wiele osób, które są mistrzami w robieniu pierogów.
Ten post jest raczej dla początkujących takich jak ja, wszelkie rady i uwagi mile widziane .
Ciasto robiłam z mąki pszennej typ 500 ( taka ponoć najlepsza) ja kupuję Basię pierogową.
Na 600g mąki pół łyżeczki soli i około 300-350 ml. wody przegotowanej o temp. 40 stopni.
Z tego w misce wyrabiam ciasto, mięciutkie i elastyczne, wkładam do woreczka na 30 minut.
Z ciasta ciągnę wałek, można potoczyć na desce i tnę na małe kawałki, przykrywam ręcznikiem żeby nie obsychało.
Z ciasta w rękach przez uciskanie kciukiem i palcem wskazującym, kształtuję koło, farsz do środka i sklejam, ciasto jest na brzeżku troszkę grubsze, łatwo nadciąga się przy sklejaniu.
Pierogi układam na stole na płóciennym prześcieradle złożonym na pół, pierogi leżą na nim i są przykryte. Patent podpatrzony u nauczycielki
Instrukcja obrazkowa
Zdjęcia gotowych brak, głodny mąż zaburzył mi wygląd talerza przed sfotografowaniem