Leniwe pierogi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7370
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Leniwe pierogi

Post autor: Jolka » 23 sty 2020, 14:48

Leniwce

60 dkg. świeżego twarogu (nie homogenizowany)
4 jaka
6 kopiastych łyżek mąki pszennej
5 dkg. masła do polania, ewentualnie gęsta kwaśna śmietana, lub jogurt grecki light .

W dużym garnku zagotować wodę, posolić.
W tym czasie w misce rozkruszyć widelcem twaróg i dodać - nieco rozcierając- żółtka.
Białka do osobnej miski, ubić na sztywną pianę, osolić i dodać do sera sypiąc jednocześnie mąkę przesianą.
Delikatnie przemieszać, wyłożyć na suto posypaną mąką stolnicę, taczać dość grube wałki, lekko spłaszczyć.
Krajać ukośne kluski i kłaść od razu na wrzącą wodę.
Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać z dodatkiem masła, lub jak kto woli.
Kluski należy przyrządzać i gotować tuz przed podaniem.
Smacznego.

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3859
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Leniwe pierogi

Post autor: Keetee » 23 sty 2020, 14:52

To te nasze były inne, z ziemniakami.
Bądź dobrej myśli, bo po co być złej 😉 Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 10549
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Re: Leniwe pierogi

Post autor: mariaewa » 23 sty 2020, 14:55

Czy ja mogę coś dopisać? Zawsze, zawsze w przepisach, gdzie mąka pszenna odejmuję 1/3 z dawki a zastępuję ziemniaczaną. Wszystkie kopytka, kluchy są zwięzłe ale i miękkie.
Tak robiła moja babcia, pogromczyni mężczyzn przez żołądek do serca. I kieszeni, bo knajpkę prowadziła.

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7370
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Leniwe pierogi

Post autor: Jolka » 23 sty 2020, 15:08

mariaewa pisze:
23 sty 2020, 14:55

Tak robiła moja babcia, pogromczyni mężczyzn przez żołądek do serca. I kieszeni, bo knajpkę prowadziła.
Warto przetestować Mesiu, na pewno lekkości im doda, jak w śląskich kopytkach.
Te na świeżo są pulchniutkie, białko ubite na bardzo twardą pianę, całkiem fajnie je spulchnia.
Dorotko z ziemniakami też można, każdy wariant będzie smaczny.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10418
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Leniwe pierogi

Post autor: Maliola » 23 sty 2020, 15:30

Ja też robię z ziemniakami - ugotowanymi i przeciśniętymi razem z serem przez praskę, dodaję 1 jajko na 250 dkg twarogu, ziemniaki na oko, mąka krupczatka i trochę ziemniaczanej - tak jak Mesia pisze, ale nie za dużo, bo moje dziwaki lubią takie bardziej gumowo twarde te kluzki. Polewają roztopionym masełkiem plus cukier i cynamon. Proste i tanie danie na sobotę, jak z piątku zostają gotowane ziemniaki. Do tego świeże soki owocowe lub surówka marchewka-jabłko.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22417
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Leniwe pierogi

Post autor: survivor26 » 23 sty 2020, 15:58

To moja mama robiła i mnie nauczyła, tak jak Jola robi. Z tym, że ja jestem patologicznie leniwa, więc jajka po prostu wrzucam do masy i zagniatam oraz nie tnę na ukośne kawałki, tylko w ręku takie większe kulki toczę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”