Cebularz lubelski
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Cebularz lubelski
Wstawiam przepis z książki "Regionalna kuchnia Podlasia i Lubelszczyzny". Cebularz wg tej receptury wpisany jest na listę produktów regionalnych Lubelszczyzny. Łatwy w produkcji i smaczny, dużo mniej kaloryczny niż drożdżówki.
Jeżeli tekst jest mało wyraźny, nieczytelny, to proszę napisać, a przepiszę recepturę, by było łatwo przeczytać.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Ewelina
Re: Cebularz lubelski
Ewo, dzięki za przepis. Bardzo lubię takie wytrawne wypieki. Zmodyfikuję trochę, bo nie lubię maku. Dodam czarnuszkę i trochę zielonej pietruszki.
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Re: Cebularz lubelski
Justynko, sfociłam oryginalny przepis. Tego maku, jak na mój gust, jest tu trochę za dużo. W sklepach firmowych znanych piekarni (głównie w Centrum i na Starym Mieście - turyści, turyści, turyści, w tym sporo grup z Izraela), gdzie w gablocie stoi napis "cebularz lubelski", to jest on tak sporo "pomaczony". W małych osiedlowych sklepikach, zaopatrywanych przez małe nieznane piekarnie, cebularze mają 5 ziarenek maku na krzyż albo bez maku. Ja też wolę bez maku. A czarnuszkę muszę kupić i wypróbować, dawałam ją kiedyś do chleba ale już "wyszła".
Pozdrawiam, Ewelina
Re: Cebularz lubelski
Tutaj jest informacja ze strony MR i RW, gdzie publikowana jest pełna lista wszystkich produktów tradycyjnych.
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/Cebularz-lubelski
Tu jest też mowa o przygotowywaniu wcześniej cebuli z makiem, na kilka godzin przed wypiekaniem.
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/Cebularz-lubelski
Tu jest też mowa o przygotowywaniu wcześniej cebuli z makiem, na kilka godzin przed wypiekaniem.