Knysze

Awatar użytkownika
ewa1951
Zadomowiony
Posty: 513
Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45

Knysze

Post autor: ewa1951 » 22 lut 2018, 20:02

Ciasto:
- 2 szklanki mąki wymieszać ze szczyptą sody i 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko rozbełtać z 1/3 szklanki oleju, 0,5 szklanki wody, 1 łyżeczką octu. Dodać do mąki, wyrobić ciasto. Odstawić do chłodu.

Farsz ziemniaczany:
- ugotować i utłuc 3 spore ziemniaki
- 1 dużą cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
- pokroić w kostkę i usmażyć kawałek wiejskiej kiełbasy lub boczku
- dodać do cebuli i jeszcze trochę podsmażyć
- dodać sporą garść szczypiorku, wymieszać, sól i pieprz do smaku

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na cienki prostokąt, na dłuższym boku położyć połowę nadzienia, a wolne miejsce posmarować pędzelkiem zmoczonym w oleju, zwijać jak na struclę. Podzielić ręką na 8 części, skręcać i odrywać, zalepić brzegi, ułożyć na blasze i wcisnąć od góry dołek jak w kluskach śląskich. Wychodzi nam 16 bułeczek (knyszek). Posmarować jajkiem i piec na blasze wyłożonej papierem w 180* jakieś 40 min. (zależy od kuchenki, trzeba po upływie pół godz. obserwować).
Ciasto po upieczeniu trochę się "listkuje".
Farsz może być w wersji postnej, a także bez szczypiorku.
Zamiast "klusek śląskich" można zlepiać jak pierogi, albo trójkąty albo sakiewki.

Dobry jest też (a może jeszcze lepszy)
Farsz z kaszy gryczanej (ilość farszu na podwójną ilość ciasta):
- ugotować 1 szklankę kaszy gryczanej
- 1 dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
- podsmażyć sporą garść surowych lub mrożonych grzybów
- wymieszać z cebulą, jeszcze podsmażyć
- wymieszać z kaszą, dodać jajko, sól, pieprz.

Pochodzenie nazwy różnie jest tłumaczone. Rzekomo od Knyszyna, ale knysze występują również w Bieszczadach, Ukrainie czy na Białorusi, gdzie była to potrawa biednej ludności wiejskiej. W koszernej kuchni piszą, że była to potrawa Żydów Aszkenazyjskich o nazwie "knisz" albo "kniszka". Jak zwał tak zwał, dla mnie odkryciem (pozytywnym) było, że bułeczka z farszem ziemniaczano-cebulowym może być taka smaczna.
Pozdrawiam, Ewelina

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22116
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Knysze

Post autor: survivor26 » 22 lut 2018, 20:06

Ewo, dodasz zdjęcie? Bo nie bardzo rozumiem, jak je odrywać i zalepiac, a na zdjęciu widać dobrze kształt.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7546
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Knysze

Post autor: lora » 22 lut 2018, 21:20

Ewo! Dzięki muszę spróbować :-)

Awatar użytkownika
ewa1951
Zadomowiony
Posty: 513
Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45

Re: Knysze

Post autor: ewa1951 » 22 lut 2018, 21:37

zdjęcia.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Ewelina

Awatar użytkownika
ewa1951
Zadomowiony
Posty: 513
Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45

Re: Knysze

Post autor: ewa1951 » 22 lut 2018, 21:45

Zwinięty wałek ciasta (zrolowany) położyć szwem do dołu, lekko przycisnąć, żeby przydusić szew, potem ręką podzielić na 8 części, kawałków, przycisnąć jakbyś ręką chciała odciąć, ale ręką nie da rady odciąć, brać krańcowe kawałki, lekko zakręcić jakbyś zawijała cukierek (tak jak czasem pętka kiełbasy są w takich kawałkach) i odciąć nożem ten kawałek, wierzch zalepić, a potem położyć i zrobić dołek w tej bułeczce. I znowu następny kawałek. Jak będę robić, to zrobię zdjęcia po kolei.
Pozdrawiam, Ewelina

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22116
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Knysze

Post autor: survivor26 » 22 lut 2018, 21:51

O teraz rozumiem! Straszny smak mnie na nie wziął, chyba w weekend zrobię ;)

Awatar użytkownika
mago13
Gaduła
Posty: 238
Rejestracja: 21 mar 2017, 9:21

Re: Knysze

Post autor: mago13 » 22 lut 2018, 23:22

Ja też. :lol:
Gosia

Awatar użytkownika
ewa1951
Zadomowiony
Posty: 513
Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45

Re: Knysze

Post autor: ewa1951 » 23 lut 2018, 13:14

Obiecane zdjęcia z etapów "produkcji":
Farsz nałożony na brzeg ciasta (dziś z kaszy jęczmiennej).
zdjęcia 001.jpg
Po zakryciu farszu smarujemy ciasto pędzelkiem zamoczonym w oleju.
zdjęcia 002.jpg
Rolujemy ciasto, lekko uciskamy wałek by go wydłużyć, dzielimy ręką na 8 kawałków, każdy skręcamy przed oderwaniem, zlepiamy, lekko przyduszamy, palcem robimy dołek jak w kluskach śląskich.
zdjęcia 003.jpg
Układamy na blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i do piekarnika.
zdjęcia 004.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Ewelina

Awatar użytkownika
elakuznicom
Zadomowiony
Posty: 1088
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:34
Lokalizacja: Łódź

Re: Knysze

Post autor: elakuznicom » 23 lut 2018, 15:21

Ewuniu dziękuję za przepis, tak smacznie wyglądają te bułeczki, że też zrobię :buziak:

Awatar użytkownika
irenka
Zadomowiony
Posty: 269
Rejestracja: 21 mar 2017, 14:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Knysze

Post autor: irenka » 23 lut 2018, 19:51

Ewo , super pokazałaś całą produkcję . Jutro spróbuję zrobić.
Ogromne dzięki :buziak:
Pozdrawiam, Irena

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7546
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Knysze

Post autor: lora » 23 lut 2018, 21:50

Dzięki za tak łopatologiczny pokaz :mniam:

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony
Posty: 3455
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48

Re: Knysze

Post autor: Dysia » 24 lut 2018, 13:26

Właśnie siedzą w piekarniku. Zrobiłam z farszem ziemniaczanym.
Edyta

Awatar użytkownika
mago13
Gaduła
Posty: 238
Rejestracja: 21 mar 2017, 9:21

Re: Knysze

Post autor: mago13 » 24 lut 2018, 14:17

Moje też :mniam: . Jeden wałek jest z kapustą z grzybami, a drugi to przegląd tygodnia: ziemniaki, biały ser, kiełbaska podsmażona z cebulą.
Gosia

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Knysze

Post autor: MaGorzatka » 24 lut 2018, 14:28

Świetne!
Mama mi opowiadała, że Babcia robiła knysze, ale nie umiała wytłumaczyć, jak się je robiło, bo sama nigdy nie lubiła ani nie umiała gotować. Może to były takie właśnie knysze?

Zielona
Zadomowiony
Posty: 957
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Knysze

Post autor: Zielona » 03 mar 2018, 19:45

Jestem w sanatorium, jedzenie bardzo dobre i dużo. Ale jak czytam i oglądam takie przepisy, to i tak jestem głodna.
Mam nadzieję, że po powrocie do domu nie zapomnę i zrobię knysze i cebularze. Dziękuję :D
Zielona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”