Gryczak lubelski
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Gryczak lubelski
Z ciastem tym spotkałam się gdy osiedliłam się na Lubelszczyźnie. Wcześniej go nie znałam.
Nadzienie - wersja I:
- 1 szklankę kaszy gryczanej zagotować w 2 szkl. wody (plus łyżeczka oleju plus pół łyżeczki soli), zagotować, potem 15 min. na małym gazie, potem do ciepła na 2 godz. (np. w gazety i pod kocyk). (ja gotuję w szybkowarze, więc wody troszkę więcej, 2,5 szkl., ale i tak potem kasza wędruje pod kocyk). Można dać więcej kaszy i sera, jeśli chce się mieć grubsze nadzienie.
- 0,5 kg białego sera
- 1 jajko
- ew. podsmażona cebulka (ja daję)
- sól, pieprz do smaku
Wymieszać wszystko i kłaść na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. I do piecyka na jakąś godzinkę.
Ciasto:
Moja teściowa robiła je na sodzie.
-3,5 - 4 szkl. mąki
- 2 niepełne kefiry
- 2 płaskie łyżeczki sody
-1/2 kostki masła
- szczypta soli, zioła
Mnie to sodowe nie leży. Robię drożdżowe. Np. takie;
-0,5 kg mąki
-1/2 kostki masła
- 2 żółtka i 1 białko
- szkl. mleka (lub mniej, zależy od mąki)
- 5 dag drożdży
- szczypta soli, zioła
- szczypta cukru do rozczynu drożdży
To proporcja na taką większą blaszkę (35/25).
Ciasto posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżeczką mleka. Ja jeszcze posypuję kminkiem. Jest pikantne. Może być na kolację, śniadanie, może być zamiast pasztecików do czerwonego barszczyku, jak kto chce.
Nadzienie - wersja I:
- 1 szklankę kaszy gryczanej zagotować w 2 szkl. wody (plus łyżeczka oleju plus pół łyżeczki soli), zagotować, potem 15 min. na małym gazie, potem do ciepła na 2 godz. (np. w gazety i pod kocyk). (ja gotuję w szybkowarze, więc wody troszkę więcej, 2,5 szkl., ale i tak potem kasza wędruje pod kocyk). Można dać więcej kaszy i sera, jeśli chce się mieć grubsze nadzienie.
- 0,5 kg białego sera
- 1 jajko
- ew. podsmażona cebulka (ja daję)
- sól, pieprz do smaku
Wymieszać wszystko i kłaść na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta. I do piecyka na jakąś godzinkę.
Ciasto:
Moja teściowa robiła je na sodzie.
-3,5 - 4 szkl. mąki
- 2 niepełne kefiry
- 2 płaskie łyżeczki sody
-1/2 kostki masła
- szczypta soli, zioła
Mnie to sodowe nie leży. Robię drożdżowe. Np. takie;
-0,5 kg mąki
-1/2 kostki masła
- 2 żółtka i 1 białko
- szkl. mleka (lub mniej, zależy od mąki)
- 5 dag drożdży
- szczypta soli, zioła
- szczypta cukru do rozczynu drożdży
To proporcja na taką większą blaszkę (35/25).
Ciasto posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżeczką mleka. Ja jeszcze posypuję kminkiem. Jest pikantne. Może być na kolację, śniadanie, może być zamiast pasztecików do czerwonego barszczyku, jak kto chce.
Pozdrawiam, Ewelina
- Ryszan
- Zadomowiony
- Posty: 2572
- Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
- Lokalizacja: Łódź
Re: Gryczak lubelski
Do piecyka na godzinkę, a w jakiej temperaturze Podoba mi się, chyba zrobię. :|
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Re: Gryczak lubelski
Ja piekę w piekarniku elektrycznym, zwykle w 180 *, zwykle ok. godziny, ale trzeba obserwować kolor skórki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Najpierw 10 min. góra-dół a potem tylko dół.Piekarnik piekarnikowi nierówny. Mój np. piecze mocniej od tyłu i gdzieś tak po 40 min. muszę odwracać blaszkę. Ale moja kuchenka już wiekowa, ma 20 lat.
Napisz, czy Ci posmakowało.
Jeśli tak, to mam również zajefajny=niezwykle smaczny przepis na pikantne ciasto ze szpinakiem, fetą i ciastem francuskim (gotowym, bo nikogo nie zamierzam mordować robieniem ciasta francuskiego).
Napisz, czy Ci posmakowało.
Jeśli tak, to mam również zajefajny=niezwykle smaczny przepis na pikantne ciasto ze szpinakiem, fetą i ciastem francuskim (gotowym, bo nikogo nie zamierzam mordować robieniem ciasta francuskiego).
Pozdrawiam, Ewelina
- Ryszan
- Zadomowiony
- Posty: 2572
- Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
- Lokalizacja: Łódź
Re: Gryczak lubelski
Ewo dziękuję. Też mam piekarnik elektryczny i też przypieka z tyłu. Może te piekarniki tak mają. Jak zrobię to się pochwalę. :|
- Bitek
- Zadomowiony
- Posty: 608
- Rejestracja: 21 mar 2017, 9:14
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Gryczak lubelski
Piekę często gryczaki ale do kaszy i sera dodaję jeszcze gotowane ziemniaki i troszeczkę masła.
Ja robię to na oko a tutaj jest przepis na gryczaka lubelskiego ale to wielka porcja.
Około 3 l ziemniaków gotowanych odcedzić nie do końca, wsypać do tego 60-70 dkg kaszy gryczanej.
Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać na to 1-1,5 kostki masła.
Nakryć i odstawić na 20-30 min.Jak kasza napęcznieje i rozpuści się masło, dodać 1,2 kg sera, około 400 ml gęstej śmietany.
Ugnieść wszystko tłuczkiem, dodać sól, pieprz,kminek, estragon i podsmażoną na złoto cebulkę. Dodać 2 jajka. Wszystko wymieszać i do blaszki.
Piec z termoobiegiem w 175* ponad godz. aż się zrumieni.
Można zrobić w cieście drożdżowym.
Ja robię w cieście drożdżowym takie większe bułeczki, potem kroję w grube kromki i podpiekam na masełku albo smalcu aby były gorące.
Pychota do kawy z mlekiem i herbatki.
Poprawiony estragon
Ja robię to na oko a tutaj jest przepis na gryczaka lubelskiego ale to wielka porcja.
Około 3 l ziemniaków gotowanych odcedzić nie do końca, wsypać do tego 60-70 dkg kaszy gryczanej.
Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać na to 1-1,5 kostki masła.
Nakryć i odstawić na 20-30 min.Jak kasza napęcznieje i rozpuści się masło, dodać 1,2 kg sera, około 400 ml gęstej śmietany.
Ugnieść wszystko tłuczkiem, dodać sól, pieprz,kminek, estragon i podsmażoną na złoto cebulkę. Dodać 2 jajka. Wszystko wymieszać i do blaszki.
Piec z termoobiegiem w 175* ponad godz. aż się zrumieni.
Można zrobić w cieście drożdżowym.
Ja robię w cieście drożdżowym takie większe bułeczki, potem kroję w grube kromki i podpiekam na masełku albo smalcu aby były gorące.
Pychota do kawy z mlekiem i herbatki.
Poprawiony estragon
________________________
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Re: Gryczak lubelski
Wracając do gryczaków, to gdy osiedliłam się tutaj, stwierdziłam, że Lubelszczyzna "kaszą gryczaną stoi". To chyba taki regionalny przysmak. Pierogi z kaszą i serem, zawijańce z kaszą, placki z kaszą i serem, na pikantnie i na słodko, kasza gryczana ze skwarkami, kaszanka z kaszą gryczaną (z kaszą jęczmienną uważana była za gorszą). Przynajmniej tak było u moich teściów na wsi i u ich znajomych.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem znam w 2 wersjach: "wytrawnej" i "słodkiej.
Farsz do "wytrawnych" robi się z kaszy, sera, jajka, podsmażonej cebulki plus sól i pieprz. Podaje się polane gorącymi skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Wersja słodka nie zawiera cebulki i pieprzu, a podaje się polane śmietaną (niektórzy podają ze śmietaną z cukrem). Ja osobiście wersji słodkiej nie lubię.
Te gryczaki, o których pisałyśmy wyżej, robi się w wersji "ciasto" albo "zapiekanka".
Znam jeszcze 2 przepisy, to podam później. Ponumeruję je w takim razie. Mój pierwszy jako I, Twój jako II i dalsze wersje gryczaka.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem znam w 2 wersjach: "wytrawnej" i "słodkiej.
Farsz do "wytrawnych" robi się z kaszy, sera, jajka, podsmażonej cebulki plus sól i pieprz. Podaje się polane gorącymi skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Wersja słodka nie zawiera cebulki i pieprzu, a podaje się polane śmietaną (niektórzy podają ze śmietaną z cukrem). Ja osobiście wersji słodkiej nie lubię.
Te gryczaki, o których pisałyśmy wyżej, robi się w wersji "ciasto" albo "zapiekanka".
Znam jeszcze 2 przepisy, to podam później. Ponumeruję je w takim razie. Mój pierwszy jako I, Twój jako II i dalsze wersje gryczaka.
Pozdrawiam, Ewelina
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Re: Gryczak lubelski
Gryczak III
Farsz: - 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 kg białego sera
- 0,5 kostki masła
- 5 jajek
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
Kaszę ugotować z masłem. Po przestudzeniu dodać resztę składników. Wkładać pomiędzy 2 warstwy ciasta drożdżowego.
Gryczak IV - wersja "zapiekanka", tj. bez ciasta ("golec" albo "golas" jak mawia moja teściowa):
- 0,5 kg kaszy gryczanej (ugotować)
- 25 dag twarogu
- 25 dag gotowanych ziemniaków
- 15 dag skwarek
- 3 jajka
- mięta, sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do keksówki, piec ok. godziny.
Można podawać z kefirem.
Znam jeszcze wersje gryczaka z mięsem, ale to podam w innym wątku.
Farsz: - 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 kg białego sera
- 0,5 kostki masła
- 5 jajek
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
Kaszę ugotować z masłem. Po przestudzeniu dodać resztę składników. Wkładać pomiędzy 2 warstwy ciasta drożdżowego.
Gryczak IV - wersja "zapiekanka", tj. bez ciasta ("golec" albo "golas" jak mawia moja teściowa):
- 0,5 kg kaszy gryczanej (ugotować)
- 25 dag twarogu
- 25 dag gotowanych ziemniaków
- 15 dag skwarek
- 3 jajka
- mięta, sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do keksówki, piec ok. godziny.
Można podawać z kefirem.
Znam jeszcze wersje gryczaka z mięsem, ale to podam w innym wątku.
Pozdrawiam, Ewelina
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7547
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: Gryczak lubelski
Świetnie że dałyście te przepisy, z którymi spotkałam się jako dorosła osoba pracując w okolicach Urzędowa, choć jestem związana od urodzenia z Lubelszczyzną. He, he zajadałyśmy się w pracy przy śniadanku, a ja myślałam, że to tylko przysmak jest Urzędowski.
- maria57
- Zadomowiony
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
- Lokalizacja: śląsk
Re: Gryczak lubelski
OOOo pirog mojej śp. Tesciowej
Ona podobnie jak Teresa dodawała zawsze ziemniaki.
Jadło się to z barszczem
Ona podobnie jak Teresa dodawała zawsze ziemniaki.
Jadło się to z barszczem
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
Re: Gryczak lubelski
Spędzając wakacje na Lubelszczyźnie jadłam bardzo smaczne pierogi z kaszą gryczaną i serem, z dodatkiem posiekanej mięty.Polane były gęstą kwaśną śmietaną - pycha.
Pozdrawiam
Monika
Monika
- ewa1951
- Zadomowiony
- Posty: 513
- Rejestracja: 15 wrz 2017, 18:45
Re: Gryczak lubelski
To typowo lubelski przysmak. Wyszłam za "lubelaka", więc musiałam nauczyć się je robić. Też lubię, ale dla mnie "królem pierogów" były i są ruskie pierogi. Dla mnie są najsmaczniejsze.
Pozdrawiam, Ewelina