Spód do pizzy lub tarty z białego sera

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11989
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: boryna » 19 cze 2019, 20:38

20190619_203932_resized.jpg
Ciasto twarogowe nadaje się na spód do pizzy lub tarty. Składniki:
150g białego sera
150g masła
150g mąki pszennej
do smaku sól, ewentualnie jakieś zioła
Zagniatamy wszystkie składniki i chowamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy formę ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy, nakładamy nadzienie i pieczemy w 190 stopniach ok. 20-25 minut.
Ja robiłam składniki x3 (ze względu na ilość jaką potrzebowałam) i dałam trochę mniej masła niż sera i mąki. Ciasto wyszło dobre. Można tak robić, jeśli chce się uzyskać trochę mniej tłuste.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14223
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: Mila » 19 cze 2019, 20:49

Bożenko, biały ser nie twaróg? Bo nie wiem czy ser w grudkach nie zostanie :-?

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11989
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: boryna » 19 cze 2019, 20:59

Eeeee, ja te nazwy stosuję zamiennie :zawstydzony: . Taki w kostkach, ja akurat miałam półtłusty. Nie był mielony, taki z wiaderka, jeśli o to pytasz, ale te grudeczki nie przeszkadzają w ogóle.

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14223
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: Mila » 19 cze 2019, 21:31

OK. Dziękuję.

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: MaGorzatka » 21 cze 2019, 22:23

Bożenko - a czy wychodzi ten spód chrupiący? (choćby na brzegach...)

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11989
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: boryna » 22 cze 2019, 19:05

W sumie tylko po brzegach - tam, gdzie nie ma farszu. Pod farszem raczej nie.

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: MaGorzatka » 22 cze 2019, 21:35

Muszę wypróbować i to z różnymi mąkami.

Zielona
Zadomowiony
Posty: 958
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: Zielona » 01 lip 2019, 23:22

A tarta z owocami to może być z takim ciastem-spodem?
Wanda :zawstydzony:
Zielona

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11989
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Spód do pizzy lub tarty z białego sera

Post autor: boryna » 02 lip 2019, 7:30

Wandziu myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie. Ona ma taki lekko twarogowy posmak, ale to chyba nie przeszkadza w połączeniu z owocami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”