Czerwona zupa z buraków

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Czerwona zupa z buraków

Post autor: zuzanna2418 » 14 mar 2017, 15:49

mariaewa pisze: Szef kuchni Renato B. poleca:
Czerwona zupa.
2 duże buraki ugotować ze skórką.
W rondlu rozpuścić łyżkę masła klarowanego lub nieco oleju. Poddusić świeże 2-3 pomidory lub 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki. Dodać zioła dalmatyńskie, czosnek i sporo czerwonej, słodkiej papryki.
Dodać 2 szklanki lekkiego bulionu i pokrojone lub starte na tarce buraczki, czerwoną fasolę z puszki i kilka pociętych w paski suszonych pomidorów. Krótko zagotować gdyż papryka może zgorzknieć.

Zupa ma być gęsta . Można nieco posolić choć koncentrat bywa wystarczająco słony.
Dodatki to spora ilość natki pietruszki . Zupę można zjeść z czosnkową bagietką.
Jeśli chcemy zupełnie bez tłuszczu lub ograniczyć go do minimum, pomidory dusimy we własnym soku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”