Harira

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12160
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Harira

Post autor: boryna » 15 lut 2024, 11:29

0,5 kg mięsa mielonego lub drobno krojonego ( korzystam z mielonego, bo dobrze zagęszcza i już nie dodaję makaronu) - oczywiście mięso można pominąć
4 łodygi selera naciowego
dwie garście włoszczyzny tartej ( ponieważ jestem leniwa kupuję mrożoną)
2 puszki pomidorów krojonych
2 szklanki namoczonej ciecierzycy ( może być z puszki)
1,5 szklanki suchej soczewicy ( ja wolę czerwoną)
Wszystko oprócz soczewicy i ciecierzycy podduszam z dodatkiem oleju na patelni, dodaję przyprawy - pieprz, sól, cynamon, kmin rzymski, imbir, kurkumę, słodką paprykę, chilli, gałkę muszkatołową. W garnku podgotowuję ciecierzycę, soczewicę i dodaję całą resztę z patelni. Pod koniec dodaję sok z cytryny i świeżą kolendrę.

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14374
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Harira

Post autor: Mila » 15 lut 2024, 11:58

Bożenko, to jednak inna bajka. Ale dziękuję :D

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7607
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Harira

Post autor: lora » 15 lut 2024, 21:52

Dokupię kmin rzymski i spróbuję moim zaserwować :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”