Ramen

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Ramen

Post autor: boryna » 27 wrz 2022, 19:31

IMG_20220715_170957_copy_780x780.jpg
Jest wiele wersji tej zupy, ja podaję tę, którą serwuje nam moje Starsze Dziecko.
Składniki na wywar:
mięso z kością na wywar lub bulion warzywny
laska cynamonu
anyż - gwiazdki
świeży imbir
dymka, kilka sztuk
czosnek, kilka ząbków
sos sojowy
pasta miso
kombu ( glony)
1 łyżka cukru
Dodatki:
Jajko (gotowane na pół miękko lub sadzone) szczypior, kukurydza, mięso mielone, prażony sezam, namoczone i ugotowane w wywarze grzyby shitake, makaron do ramenu, ew. olej chilli.

Robimy wywar z mięsa z kością lub w wersji wege - warzywny. Można dodać trochę wody z moczenia shitake. Powiedzmy, że mamy ok. 3,5 - 4 l wywaru. Dodajemy do niego laskę cynamonu, dwie gwiazdki anyżu, pół kawałka kombu ( takie glony, do kupienia w postaci suszonej) oraz imbir w plasterkach ( ze trzy plasterki gr. ok. 0,5 cm) i gotujemy dalej. Przecedzamy. Dodajemy łyżkę cukru. Podsmażamy cztery łyżki pasty miso ( pasta z fermentowanej soi) z kilkoma pokrojonymi dymkami ( białą częścią), drobno pokrojonym kawałkiem imbiru i 7 posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy do wywaru i jeszcze gotujemy. Doprawiamy sosem sojowym.
Podsmażamy porządnie mięso mielone ( ok. 0,5 kg) i połowę dodajemy do wywaru. Na miseczkach przygotowujemy ugotowany makaron i resztę dodatków. Nakładamy wszystkiego po trochę do miski ( talerz raczej za płytki) i zalewamy wywarem. Zajadamy się do wypęku. Mam nadzieję, że napisałam w miarę składnie :-) .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jo37
Zadomowiony
Posty: 4541
Rejestracja: 11 mar 2017, 16:10
Lokalizacja: Warszawa i pow. łosicki

Re: Ramen

Post autor: Jo37 » 27 wrz 2022, 20:32

Na zdjęciu widzę jeszcze grzyby i chyba sezam.
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Ramen

Post autor: boryna » 27 wrz 2022, 20:38

Są wymienione wśród dodatków.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22412
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Ramen

Post autor: survivor26 » 27 wrz 2022, 20:46

A jak długo gotować już z przyprawmi?

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Ramen

Post autor: boryna » 27 wrz 2022, 21:28

Jeszcze co najmniej z godzinę. Albo w ogóle gotować już z kością. Lepiej dłużej jak krócej. Nasz kucharz robił i tak i tak.

Awatar użytkownika
Jo37
Zadomowiony
Posty: 4541
Rejestracja: 11 mar 2017, 16:10
Lokalizacja: Warszawa i pow. łosicki

Re: Ramen

Post autor: Jo37 » 27 wrz 2022, 23:05

boryna pisze:
27 wrz 2022, 20:38
Są wymienione wśród dodatków.
Skupiłam się na liście składników nie czytając uważnie do końca :oops:
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Ramen

Post autor: boryna » 28 wrz 2022, 5:49

Asiu bo faktycznie trochę dużo tego :-) . Ale wychodzi dobre :-) .

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7369
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ramen

Post autor: Jolka » 28 wrz 2022, 8:04

Bożeno mięso mielonego do gara z zupą
a drugą połowę na miseczki ?

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Ramen

Post autor: boryna » 28 wrz 2022, 8:17

Tak, Jolu. Po podsmażeniu połowę do garnka (chyba, ze robimy wersję wege), a resztę do miseczki.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22412
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Ramen

Post autor: survivor26 » 07 paź 2022, 17:04

Dobra, to jeszcze powiedz, jaki ten wywar roślinny, bo na zwykłą zupę ja gotuję raczej mało bogaty z jednej tacki warzyw na zupę, czy tu trzeba dać więcej? Mam wszystkie składniki, więc pytanie pilne :-)

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Ramen

Post autor: boryna » 07 paź 2022, 18:17

Wiesz co, ten raz, kiedy robiliśmy w wersji wege, użyliśmy bulionu warzywnego ze słoiczka. Myślę, że proporcje podobne jak na rosół. Tę wersję mięsną, to w ogóle Maciek robi bez warzyw. Jedynie dymka, czosnek i imbir plus przyprawy. Więc co dasz, to będzie dobrze. Jeżeli masz shitake i je moczysz, to trochę tej wody też można dać. W każdym razie warzywa nie mają dominować, więc tacka spokojnie wystarczy.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22412
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Ramen

Post autor: survivor26 » 07 paź 2022, 18:24

A to super, u nas będzie wege, a mięso tylko dodawane, żeby sobie oszczędzić roboty.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22412
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Ramen

Post autor: survivor26 » 08 paź 2022, 12:46

I prezentuję gotowy wyrób, japoński rosół w polskiej ceramice od Janeczki :-)
IMG_20221008_123304_compress74.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Ramen

Post autor: boryna » 08 paź 2022, 13:05

Mniam. Ciekawa jestem, jak rodzinka przyjmie, bo to jednak inne smaki niż nasze rodzime.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22412
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Ramen

Post autor: survivor26 » 08 paź 2022, 13:09

boryna pisze:
08 paź 2022, 13:05
Mniam. Ciekawa jestem, jak rodzinka przyjmie, bo to jednak inne smaki niż nasze rodzime.
Dziewczyny już zjadły, nie ma wielkiego wow, ale uznały, że jest niezłe, Sara pluła wodorostami nieco, ale poza tym ok. I tak nie mają wyboru, bo ugotowałam na dwa dni, ale jutro będą rozsądniej dobierać dodatki, bo już wiedzą, co lubią, a co nie ;)
Aha, wyplute wodorosty zeżarł Rudy, jak się okazuje jest ich fanem :2smiech:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”