Ramen
- boryna
- Administrator
- Posty: 12162
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Ramen
Składniki na wywar:
mięso z kością na wywar lub bulion warzywny
laska cynamonu
anyż - gwiazdki
świeży imbir
dymka, kilka sztuk
czosnek, kilka ząbków
sos sojowy
pasta miso
kombu ( glony)
1 łyżka cukru
Dodatki:
Jajko (gotowane na pół miękko lub sadzone) szczypior, kukurydza, mięso mielone, prażony sezam, namoczone i ugotowane w wywarze grzyby shitake, makaron do ramenu, ew. olej chilli.
Robimy wywar z mięsa z kością lub w wersji wege - warzywny. Można dodać trochę wody z moczenia shitake. Powiedzmy, że mamy ok. 3,5 - 4 l wywaru. Dodajemy do niego laskę cynamonu, dwie gwiazdki anyżu, pół kawałka kombu ( takie glony, do kupienia w postaci suszonej) oraz imbir w plasterkach ( ze trzy plasterki gr. ok. 0,5 cm) i gotujemy dalej. Przecedzamy. Dodajemy łyżkę cukru. Podsmażamy cztery łyżki pasty miso ( pasta z fermentowanej soi) z kilkoma pokrojonymi dymkami ( białą częścią), drobno pokrojonym kawałkiem imbiru i 7 posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy do wywaru i jeszcze gotujemy. Doprawiamy sosem sojowym.
Podsmażamy porządnie mięso mielone ( ok. 0,5 kg) i połowę dodajemy do wywaru. Na miseczkach przygotowujemy ugotowany makaron i resztę dodatków. Nakładamy wszystkiego po trochę do miski ( talerz raczej za płytki) i zalewamy wywarem. Zajadamy się do wypęku. Mam nadzieję, że napisałam w miarę składnie .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22412
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22412
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Ramen
Dobra, to jeszcze powiedz, jaki ten wywar roślinny, bo na zwykłą zupę ja gotuję raczej mało bogaty z jednej tacki warzyw na zupę, czy tu trzeba dać więcej? Mam wszystkie składniki, więc pytanie pilne
- boryna
- Administrator
- Posty: 12162
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Ramen
Wiesz co, ten raz, kiedy robiliśmy w wersji wege, użyliśmy bulionu warzywnego ze słoiczka. Myślę, że proporcje podobne jak na rosół. Tę wersję mięsną, to w ogóle Maciek robi bez warzyw. Jedynie dymka, czosnek i imbir plus przyprawy. Więc co dasz, to będzie dobrze. Jeżeli masz shitake i je moczysz, to trochę tej wody też można dać. W każdym razie warzywa nie mają dominować, więc tacka spokojnie wystarczy.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22412
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22412
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Ramen
I prezentuję gotowy wyrób, japoński rosół w polskiej ceramice od Janeczki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22412
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Ramen
Dziewczyny już zjadły, nie ma wielkiego wow, ale uznały, że jest niezłe, Sara pluła wodorostami nieco, ale poza tym ok. I tak nie mają wyboru, bo ugotowałam na dwa dni, ale jutro będą rozsądniej dobierać dodatki, bo już wiedzą, co lubią, a co nie
Aha, wyplute wodorosty zeżarł Rudy, jak się okazuje jest ich fanem