Zakwas na żurek
: 06 mar 2021, 12:23
Mam pytanie o zakwas na żurek - chciałabym zrobić swój, znalazłam prostu przepis i mogłabym zrobić, ale się zastanawiam czy zamiast kisić tydzień mogłabym użyć takiego pracującego zakwasu jak mam na chleb tylko dodać czosnku, ziela i liści laurowych?
Ten prosty przepis to jest taki z z książki z Lidla:
200 g mąki żytniej
1,8 l letniej przegotowanej wody
Dokładnie wymieszać, dodać ząbek czosnku, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, skórka z czerstwego chleba razowego. Słoik zakrywamy lnianą ścierka i zostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień.
Czy zwykła mąka żytnia wystarczy czy musi być żytnia razowa czy specjalna na żurek?
Ten prosty przepis to jest taki z z książki z Lidla:
200 g mąki żytniej
1,8 l letniej przegotowanej wody
Dokładnie wymieszać, dodać ząbek czosnku, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, skórka z czerstwego chleba razowego. Słoik zakrywamy lnianą ścierka i zostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień.
Czy zwykła mąka żytnia wystarczy czy musi być żytnia razowa czy specjalna na żurek?