Strona 1 z 1

Zakwas na żurek

: 06 mar 2021, 12:23
autor: Maliola
Mam pytanie o zakwas na żurek - chciałabym zrobić swój, znalazłam prostu przepis i mogłabym zrobić, ale się zastanawiam czy zamiast kisić tydzień mogłabym użyć takiego pracującego zakwasu jak mam na chleb tylko dodać czosnku, ziela i liści laurowych?

Ten prosty przepis to jest taki z z książki z Lidla:

200 g mąki żytniej
1,8 l letniej przegotowanej wody
Dokładnie wymieszać, dodać ząbek czosnku, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, skórka z czerstwego chleba razowego. Słoik zakrywamy lnianą ścierka i zostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień.

Czy zwykła mąka żytnia wystarczy czy musi być żytnia razowa czy specjalna na żurek?

Re: Zakwas na żurek

: 06 mar 2021, 17:19
autor: Jolka
Olu myślę że jeśli zakwas na mące żytniej pełnego przemiału ( typ 2000), to pewnie jak dodasz wody i przypraw i postoi 2-3dni w ciepłym to będzie dobry. Tydzień to jeśli od nowa robisz.

Re: Zakwas na żurek

: 06 mar 2021, 21:17
autor: Maliola
Jolu dzięki! Tak właśnie zrobiłam zobaczymy.