Mam pytanie o zakwas na żurek - chciałabym zrobić swój, znalazłam prostu przepis i mogłabym zrobić, ale się zastanawiam czy zamiast kisić tydzień mogłabym użyć takiego pracującego zakwasu jak mam na chleb tylko dodać czosnku, ziela i liści laurowych?
Ten prosty przepis to jest taki z z książki z Lidla:
200 g mąki żytniej
1,8 l letniej przegotowanej wody
Dokładnie wymieszać, dodać ząbek czosnku, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, skórka z czerstwego chleba razowego. Słoik zakrywamy lnianą ścierka i zostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień.
Czy zwykła mąka żytnia wystarczy czy musi być żytnia razowa czy specjalna na żurek?
Zakwas na żurek
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10475
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Zakwas na żurek
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7450
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zakwas na żurek
Olu myślę że jeśli zakwas na mące żytniej pełnego przemiału ( typ 2000), to pewnie jak dodasz wody i przypraw i postoi 2-3dni w ciepłym to będzie dobry. Tydzień to jeśli od nowa robisz.
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10475
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Zakwas na żurek
Jolu dzięki! Tak właśnie zrobiłam zobaczymy.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3