Ja zawsze gotuję takie flaczki gdy na drugie przewiduje naleśniki (dowolne).
Potrzeba kilka usmażonych placków naleśnikowych.
Włoszczyzna
Kurczak
Wołowinka - np. pręga
Woda
Sól
Pieprz
Papryka mielona ostra i słodka
Imbir mielony
Gałka muszkatołowa mielona
Majeranek
Trochę (nie koniecznie) koncentratu pomidorowego
Trzeba ugotować tęgi rosół z mięsa z włoszczyzną.
Wyjąć wszystko. Mięsko pokroić (poszarpać) w podłużne kawałki. Wraz ze skórą, wiem że niezdrowe, ale jakże smaczne.
Trochę marchewki i pietruszki (jak kto lubi to i selera) też pokroić.
Naleśniki zrolować i pokroić w paski szerokie na mniej więcej 1-1,5 cm.
Wszystko to wrzucić do rosołu.
Przyprawić jak flaki. Na ostro. Można dodać trochę przecieru, ale nie koniecznie.
Jeść. Dobre!
Flaczki bez flaczków
- Margolcia_K
- Zadomowiony
- Posty: 2079
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
- Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą
- urazka
- Zadomowiony
- Posty: 6522
- Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49
Re: Flaczki bez flaczków
W moim rodzinnym domu, od czasu do czasu, jedliśmy rosół z naleśnikami. Dzięki za za przepis i za przypomnienie tego smaku.
Pozdrawiam, Janina
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Flaczki bez flaczków
Dodać trochę przecieru, dodać
No powiem Ci Margolciu takich nie jadłam z naleśnikami
No powiem Ci Margolciu takich nie jadłam z naleśnikami
- boryna
- Administrator
- Posty: 12241
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie