Zupa gulaszowa węgierska

ODPOWIEDZ
ewa1964

Zupa gulaszowa węgierska

Post autor: ewa1964 » 08 lut 2018, 23:21

- 1,5 kg mięsa (wołowiny lub łopatki wieprzowej)
- 3 duże cebule
- 2-3 pomidory
- 1 papryka łagodna
- 3-4 krążki ostrej papryki (może być przecier lub w proszku)
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- ew. 1 pietruszka
- ew. kawałek selera
- 1 łyżka smalcu
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę mielonego kminku
- sól, pieprz
- ew. zacierki

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Łopatka szybciej się dusi, daje bardziej kleisty wywar. W płaskim, szerokim garnku zeszklić cebulę, pokrojoną w kostkę, na smalcu. Odstawić z ognia, dodać słodką paprykę i wymieszać. Włożyć mięso- dusić prawie do miękkości na małym ogniu, często mieszając. Ew. podlewać małą ilością wrzącej wody. Dodać więcej wody i warzywa (marchew, ziemniaki, pomidory, paprykę i ew. selera i pietruszkę) pokrojone w kostkę lub słupki. Pod koniec gotowania można wrzucić zacierki a następnie pozostałe przyprawy (kminek, sól, pieprz). Nie należy bać się kminku, praktycznie nie jest wyczuwalny.
Smacznego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”