1 kg dyni
0,5 l bulionu z kostki warzywnej bez glutaminianu sodu lub własnego
biała część pora lub duża cebula
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki kminku mielonego
szczypta mielonego pieprzu kajeńskiego, imbiru
200 g gęstego jogurtu
sól
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki pestek dyni
Dynię obrać, oczyścić dokładnie z nasion, pokroić w średniej wielkości kostkę (można także użyć dyni mrożonej).
Pora lub cebulę posiekać w talarki i usmażyć na maśle. Pod koniec dodać pokrojony czosnek.
Dołożyć dynię na patelnię, posypać kminkiem, pieprzem kajeńskim i imbirem.
Smażyć całość jeszcze przez kilka minut. Następnie przełożyć wszystko do garnka. Zalać bulionem i ugotować.
Powstałą zupę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą porcję udekorować jogurtem i pestkami dyni. Posypać delikatnie pieprzem kajeńskim.
Można podawać z ugotowanym lub upieczonym mięsem, np. filetem z piersi indyka.
Zupa krem z dyni - łatwa i dietetyczna
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
Re: Zupa krem z dyni - łatwa i dietetyczna
Krem z dyni jest bardzo smaczny i rozgrzewający.
Pozdrawiam
Monika
Monika
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7635
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: Zupa krem z dyni - łatwa i dietetyczna
Ciekawy przepis na zupkę dyniową, lubię gotować już sprawdzone przepisy.
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
-
- Zadomowiony
- Posty: 976
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Zupa krem z dyni - łatwa i dietetyczna
Sezon dyniowy uważam za otwarty. Dziś będzie na obiad zupa dyniowa.
Wanda
Wanda
Zielona