Zupa krem z pieczonych buraków

ODPOWIEDZ
paputowy dom

Zupa krem z pieczonych buraków

Post autor: paputowy dom » 21 sie 2017, 23:29

Składniki:
-5 średnich buraków
-kawałek imbiru (świeży) Ja lubię imbir także daję solidny kawałek ale to wedle gustu.
-5 ząbków czosnku
-3 kwaśne nieduże jabłka
-bulion (w mojej wersji wege)
-łyżeczka miodu
-oliwa z oliwek
-do smaku sól, pieprz, garam masala, ocet balsamiczny
-kwaśna śmietana po łyżce na porcję
Buraki upiekłam w rękawie do pieczenia około 1,20 godziny w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy w cząstki.
Osobno ugotowałam warzywny bulion.
Jak już mamy buraki i bulion (czysty). W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy usiekany czosnek i imbir (ja ścieram oba składniki na tarce) do wydobycia aromatu, trzeba pilnować żeby czosnek nie zgorzkniał. Następnie łyżeczka miodu i pokrojone w cząstki jabłka. Trochę to poddusić i dodać buraki. Jeszcze podduszamy i dodajemy bulion. Następnie blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy ocet balsamiczny i przyprawy do smaku. Do każdego talerza kleks śmietany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”