Flaczki bez flaczków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margolcia_K
Zadomowiony
Posty: 2053
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą

Flaczki bez flaczków

Post autor: Margolcia_K » 30 lis 2019, 13:28

Ja zawsze gotuję takie flaczki gdy na drugie przewiduje naleśniki (dowolne).

Potrzeba kilka usmażonych placków naleśnikowych.

Włoszczyzna
Kurczak
Wołowinka - np. pręga
Woda
Sól
Pieprz
Papryka mielona ostra i słodka
Imbir mielony
Gałka muszkatołowa mielona
Majeranek
Trochę (nie koniecznie) koncentratu pomidorowego

Trzeba ugotować tęgi rosół z mięsa z włoszczyzną.
Wyjąć wszystko. Mięsko pokroić (poszarpać) w podłużne kawałki. Wraz ze skórą, wiem że niezdrowe, ale jakże smaczne.
Trochę marchewki i pietruszki (jak kto lubi to i selera) też pokroić.
Naleśniki zrolować i pokroić w paski szerokie na mniej więcej 1-1,5 cm.
Wszystko to wrzucić do rosołu.
Przyprawić jak flaki. Na ostro. Można dodać trochę przecieru, ale nie koniecznie.

Jeść. Dobre!
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 6403
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Re: Flaczki bez flaczków

Post autor: urazka » 30 lis 2019, 15:26

W moim rodzinnym domu, od czasu do czasu, jedliśmy rosół z naleśnikami. Dzięki za za przepis i za przypomnienie tego smaku.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3859
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Flaczki bez flaczków

Post autor: Keetee » 30 lis 2019, 16:05

Dodać trochę przecieru, dodać :okok:
No powiem Ci Margolciu takich nie jadłam z naleśnikami :whistling:
Bądź dobrej myśli, bo po co być złej 😉 Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11989
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Flaczki bez flaczków

Post autor: boryna » 30 lis 2019, 16:47

Fajne muszą być :-) .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”