Zakwas na żurek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10304
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Zakwas na żurek

Post autor: Maliola » 06 mar 2021, 12:23

Mam pytanie o zakwas na żurek - chciałabym zrobić swój, znalazłam prostu przepis i mogłabym zrobić, ale się zastanawiam czy zamiast kisić tydzień mogłabym użyć takiego pracującego zakwasu jak mam na chleb tylko dodać czosnku, ziela i liści laurowych?

Ten prosty przepis to jest taki z z książki z Lidla:

200 g mąki żytniej
1,8 l letniej przegotowanej wody
Dokładnie wymieszać, dodać ząbek czosnku, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, skórka z czerstwego chleba razowego. Słoik zakrywamy lnianą ścierka i zostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień.

Czy zwykła mąka żytnia wystarczy czy musi być żytnia razowa czy specjalna na żurek?

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7219
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zakwas na żurek

Post autor: Jolka » 06 mar 2021, 17:19

Olu myślę że jeśli zakwas na mące żytniej pełnego przemiału ( typ 2000), to pewnie jak dodasz wody i przypraw i postoi 2-3dni w ciepłym to będzie dobry. Tydzień to jeśli od nowa robisz.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10304
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Zakwas na żurek

Post autor: Maliola » 06 mar 2021, 21:17

Jolu dzięki! Tak właśnie zrobiłam zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zupy i dodatki do zup”