Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem
: 10 mar 2017, 13:44
ROLADA SEROWA
Przepis na roladę znalazłam na FO w wątku lubelskim, przepisem podzieliła się Zyta
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Dla pewności skopiuję i tutaj ten przepis, bo wart jest wypróbowania
Produkty na roladę;
40 dkg sera żółtego - zetrzeć na tartce
podwójna duża pierś z kurczaka pokroić w plastry, lekko rozbić i przyprawić do smaku
50 dkg pieczarek pokroić w plastry i udusić na patelni do odparowania wody z małą ilością masła - przyprawić do smaku.
6 jajek
4 łyżki majonezu.
Wykonanie:
6 jajek i 4 łyżki majonezu roztrzepać, do masy dodać połowę startego sera żółtego - wymieszać
i przełożyć na dużą blachę: 33x33 wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
piec około 35 minut w temp 170 s C.
Na upieczony placek; wyłożyć pierś z kurczaka i pieczarki a na wierzch drugą połowę startego żółtego sera.
Wszystko razem zwinąć w roladę, włożyć w rękaw do pieczenia i zawinąć ściśle tak jakby to była kiełbasa,
związać jej końce sznurkiem do szynek i po wierzchu w trzech miejscach także
(to mój pewny sposób by po ostygnięciu się nie rozlatywała)
Piec 30 min w temp 160 s C. Po ostygnięciu kroić w plastry. Pychota.
Od siebie dodam, że ciasto serowe piekłam ok. 20 min ,czas ten był wystarczający, a jajka z majonezem ubiłam mikserem, reszta zrobiona według przepisu
Pychota :)
Przepis na roladę znalazłam na FO w wątku lubelskim, przepisem podzieliła się Zyta
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Dla pewności skopiuję i tutaj ten przepis, bo wart jest wypróbowania
Produkty na roladę;
40 dkg sera żółtego - zetrzeć na tartce
podwójna duża pierś z kurczaka pokroić w plastry, lekko rozbić i przyprawić do smaku
50 dkg pieczarek pokroić w plastry i udusić na patelni do odparowania wody z małą ilością masła - przyprawić do smaku.
6 jajek
4 łyżki majonezu.
Wykonanie:
6 jajek i 4 łyżki majonezu roztrzepać, do masy dodać połowę startego sera żółtego - wymieszać
i przełożyć na dużą blachę: 33x33 wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
piec około 35 minut w temp 170 s C.
Na upieczony placek; wyłożyć pierś z kurczaka i pieczarki a na wierzch drugą połowę startego żółtego sera.
Wszystko razem zwinąć w roladę, włożyć w rękaw do pieczenia i zawinąć ściśle tak jakby to była kiełbasa,
związać jej końce sznurkiem do szynek i po wierzchu w trzech miejscach także
(to mój pewny sposób by po ostygnięciu się nie rozlatywała)
Piec 30 min w temp 160 s C. Po ostygnięciu kroić w plastry. Pychota.
Od siebie dodam, że ciasto serowe piekłam ok. 20 min ,czas ten był wystarczający, a jajka z majonezem ubiłam mikserem, reszta zrobiona według przepisu
Pychota :)