Strona 1 z 1

Pasztet z bobu

: 10 mar 2017, 13:39
autor: Maliola
Wstawiam obiecany przepis na wegetariański pasztet z bobu i cukini:

1 kg bobu
1 cukinia (zielona)
1 duża cebula
½ szklanki kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz, tymianek, majeranek
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody.

Bób gotujemy - nie trzeba obierać ze skórki, chyba, że ktoś ma dużo czasu.
Cukinie i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni na oliwie. Dodajemy przyprawy.
Wszystkie składniki, czyli kaszę, bób oraz cukinię z cebulą i wyciśnięte ząbki czosnku miksujemy w malakserze lub blenderze - przekręcam przez maszynkę bo ten bób mam w łupinkach.
Solimy i pieprzymy do smaku, doprawimy przyprawami jeśli jest taka konieczność.
Wbijamy jajko i dodajemy 2 płaskie łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i oprószonej od wewnątrz bułka tartą lub otrębami.
Pieczemy ok. 50 min w temp 180 st. C

SMACZNEGO!