Wege potrawy i przekąski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9056
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Wege potrawy i przekąski

Post autor: edulkot » 19 mar 2023, 22:11

Mila pisze:
19 mar 2023, 9:18
Maju, robię nadzienie do naleśników z marchwi i cebuli. Starte 2 spore marchewki na grubych oczkach i posiekaną cebulę 10-15 min. smażę pod przykrywką, ale mieszam. Dodaję 3 jajka i przyprawy (sól, pieprz) i jeszcze 5 min. smażę. Jak ostygnie dodaję 100g startego sera. Wszystkim bardzo smakują.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9056
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Wege potrawy i przekąski

Post autor: edulkot » 19 mar 2023, 22:12

Maliola pisze:
19 mar 2023, 9:31
Maju ja robię ze szpinaku - szpinak świeży albo mrożony na oleju albo maśle klarowanym przesmażam z czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę, daję pieprz i ser feta - może być ta podróbka z mlekovity - fetę dodaję jak już szpinak nie jest taki gorący, żeby się nie rozpuściła za bardzo, przed zawinięciem ciasta francuskiego posypuję ten farsz startym żółtym serem. Tej fety nie czuć. Ona raczej taki słony wypełniacz.
Jeszcze z pieczarkami i papryką, cebulką też można takie przesmażone. Ser żółty koniecznie.

Milu - Twój farsz też bardzo ciekawy, dodałabym pora, dla zaostrzenia smaku.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9056
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Wege potrawy i przekąski

Post autor: edulkot » 19 mar 2023, 22:12

zielonajagoda pisze:
19 mar 2023, 10:22
Majko, dla mnie najlepszą bazą i do słonych przekąsek i do słodkich jest fasola, czy to z cebulką przesmażoną czy z czosnkiem czy z zestawem ziół, a słodko w formie marcepanowych kulek, do przekładania ciast itp. Fasola ma neutralny smak, za pomocą dodatków wszystko można z niej ''ulepić''.
Na słodko https://beszamel.se.pl/przepisy/desery/ ... -Qsr1.html
Na słono https://www.wegannerd.com/2013/03/paszt ... oli-w.html
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis ... a-fasolowa
Ja jajka jem, ale można je pominąć, lub zastąpić siemieniem lniamyn.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7370
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Wege potrawy i przekąski

Post autor: Jolka » 20 mar 2023, 8:19

Maju mnie bardzo smakuje farsz przygotowany z startego selera i kiełków wysokobiałkowych z Biedronki, taki miks ciecierzycą, soczewicą i fasolą mung.
Przesmażam na maśle klarowanym lub oleju kokosowym czerwona cebulę, dodaję całe opakowanie kiełków dodaję kurkumę i oregano po 3-4 minutach dodaję średni seler starty na tarce, duszę jeszcze 10 minut i dodaje przecier z papryki z Netto jest to mocno słona pasta z papryki, jeśli dla dorosłych to dodaje jeszcze łyżkę ostrej papryki w oliwie z Lidla .
Do tego podaję surówkę z sałaty lodowej, ogórka i małych pomidorków, rukoli i oliwek z sosem vinegret.
.

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9056
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Wege potrawy i przekąski

Post autor: edulkot » 20 mar 2023, 12:52

Jolu dzięki za przepis.
To są tak wybredne pannice że praktycznie jedna mogłaby żyć na żółtym łagodnym serze a młodsza na zielonych ogórkach.
Na sobotnim urodzinowym przyjęciu były pizze i dla nich była zjadliwa tylko margerita praktycznie prawie bez sera.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 9056
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Wege potrawy i przekąski

Post autor: edulkot » 03 kwie 2023, 16:20

Zrobiłam farsz według przepisu Mili, bałam się przeostrzyć i troszkę za mało doprawiłam, wnuczce i nam smakowało, jeszcze kilka kopertek zostało na jutro.
Zrobiłam też farsz ze szpinaku na bazie duszonej cebuli i czosnku, mrożony szpinak i na koniec starty żółty ser edamski, też wszystkim smakowało.
P2220123-001.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekąski zimne i gorące”