GRUSZKI W OCCIE.
1kg cukru,
szklanka octu 6% !!!
Z tego zrobić syrop dodać cynamon, goździki , wanilię -do smaku .
1 kg gruszek /klapsy , lub inne/obrać obgotować z 3 razy.
Odcedzić na sicie Jak przestygną połączyć z syropem i gotować aż zrobią się szkliste.
Ja daję więcej gruszek, jakieś 2 kg tak aby były pokryte syropem. Gotuję kilka razy z przestojami.
Wtedy nabierają lepszego smaku.
Powodzenia i smacznego.
GRUSZKI W OCCIE przepis babci.
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7635
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: GRUSZKI W OCCIE przepis babci.
Misiu też tak robię.
W zeszłym roku zagapiłam się i cukier mi się skarmelizował. Dobre wyszło, ciut inne w smaku niż zazwyczaj.
W zeszłym roku zagapiłam się i cukier mi się skarmelizował. Dobre wyszło, ciut inne w smaku niż zazwyczaj.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7444
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7635
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: GRUSZKI W OCCIE przepis babci.
Jolu gruszki z wodą doprowadzić do wrzenia, zagotować i wyłączyć gaz , trochę przestudzą się i znowu tę czynność zrobić... tak trzy razy , po trzecim razie odsączasz gruszki, przestygną... zalewasz syropem i dalej jak napisałam
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7444
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: GRUSZKI W OCCIE przepis babci.
Dziękuję Misiu :buziak: .
Gruszek w occie nie robiłam za to śliwki często, dzisiaj klapsy na rynku kupiłam ale tylko tak do zjedzenia, może za tydzień kupię więcej to wypróbuję.
Gruszek w occie nie robiłam za to śliwki często, dzisiaj klapsy na rynku kupiłam ale tylko tak do zjedzenia, może za tydzień kupię więcej to wypróbuję.