Park w Żelazowej Woli

Zdjęcia, linki
ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Park w Żelazowej Woli

Post autor: zuzanna2418 » 15 mar 2017, 15:04

W Żelazowej Woli byliśmy chyba 3 lata temu, po rewitalizacji parku i budowie dwóch nowych pawilonów. W pogodny letni dzień dobrze jest się wybrać do muzeum Fryderyka Chopina, posłuchać muzyki i pospacerować po parku. Koncerty muzyki odbywają się regularnie, a muzyka sączy się wśród drzew z umieszczonych pośród roślin głośników.
Rzeczka Utrata już nie cuchnie, a piękne kompozycje roślinne można podziwiać przy dźwiękach muzyki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koncert właśnie się odbywa, można ułożyć się wygodnie na trawie i słuchać

Obrazek

Obrazek

Idziemy do parku autorstwa profesora Franciszka Krzywdy-Polkowskiego i zrewitalizowanego gruntownie przed Rokiem Chopinowskim (2010)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W parku kilka pomników ku czci kompozytora:
Obelisk z medalionem z popiersiem Chopina odsłonięty w 1894r.

Obrazek

Pomnik z brązu autorstwa Józefa Gosławskiego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zuzanna2418

Re: Park w Żelazowej Woli

Post autor: zuzanna2418 » 15 mar 2017, 15:08

Krzysztofkhn pisze:Czyli smrodku już nie ma ?
Za dawnych czasów w niedzielę, ale chyba i w sobotę z konserwatorium z Łodzi podsyłano młodych pianistów dla treningu.
lora pisze:Zuza dziękuję , nie jest mi obce to miejsce , byłam kilka razy a nawet miałam zaszczyt grać wśród tej scenerii , popisy uczniów ... wieki temu to było czasami myślę czy to prawda ? los sprawił inny scenariusz
i nie żałuję ... wspomnienia zostają.
Lusia pisze:A ja nigdy tu nie byłam z zaciekawieniem obejrzałam. Piękne ogrody a do tego historyczne od zawsze mnie interesowały. Dziękuję.
Urazka pisze:Serce rośnie jak widzi się te zmiany na lepsze. Byłam w Żelazowej Woli ze 30 lat temu i było dość biednie i siermiężnie. Teraz widać ile uroku ma park, rzeka i dom. Z wielką przyjemnością pospacerowałam Twoimi śladami a nawet rozmarzyłam się, że siedzę na trawniku i słucham koncertu składającego się z samych moich ulubionych melodii.
Pięknie Ci dziękuję - czwarta kreseczka mniej.
Misiu co ja czytam, koncertowałaś tam? Możesz napisać słówko o tym?
lora pisze:Janinko "koncertowałaś tam" to za duże słowa to były popisy uczniów z szkół muzycznych i mnie też tam wkręcili he,he wieki temu, ale jak już pisałam los sprawił figla i czym innym musiałam się zająć. Dziś nie gram dla nikogo czasami jak mi jest smutno i nikogo w domu niema to siadam i w klawisze stukam. Ostatnio zagrałam dla Taty1981roku jak wychodził z mego domu, poprosił ,tak jakby czuł że nigdy już nie wróci.

zuzanna2418

Re: Park w Żelazowej Woli

Post autor: zuzanna2418 » 15 mar 2017, 15:09

zuzanna2418 pisze:Krzysiu po smrodku ślad nie pozostał, a miejsce wyglądało pięknie i zachęcało do spacerów i obcowania z muzyką. Lubie też koncerty w Parku Łazienkowskim, ale w Żelazowej Woli atmosfera była wyjątkowa.
Misiu tak czułam, żeś Ty artystyczna dusza ;) Widać to i w Twoim ogrodzie i w tych fragmentach domu, które na zdjęciach pokazywałaś. Mój ojciec marzył o karierze pianistki dla mnie, pianino przywiózł od babci, kiedy się do nas sprowadzała, ale ja wolałam bezpańskie koty do domu taszczyć :D
W dorosłości myślałam, że fajnie byłoby nauczyć się grać, tak dla własnej przyjemności, ale koniec końców pozostało mi słuchanie innych :)
Lusiu cieszę się, że podobała Ci się ta krótka wycieczka, dzięki swoim wpisom poznajemy różne części Polski i to nie "przewodnikowo" tylko okiem spacerowicza, tak jak Ty to pokazujesz.
Janeczko to wspaniale, że trosze się odprężyłaś, włącz sobie dobrą muzyczkę i odsuń do kąta te stresujące chwile.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody warte odwiedzenia”