Re: In Vino Veritas
: 24 mar 2017, 8:38
Wątek w zasadzie juz obumarl, ale może zastosuję lekką reanimację w celu nie do końca uzasadnionego przedłużenia mu życia
A to z powodu wina, ktore wczoraj W. przyniósł z Lidla. Oto ono Węgierski, tokajski Furmint, wytrawny 2015. Producent Dereszla.
Wina węgierskie zna chyba każdy, na półkach naszych sklepów przez lata gościły fatalnej jakości wytwory kombinatów winiarskich, w jakie winnice na Węgrzech zostały przekształcone za czasów słusznie minionych. Niedozwolone praktyki, produkowanie na ilość i zalewanie rynku demoludow paskudnymi trunkami w efekcie dały podupadek wizerunkowy marki Tokaj.
Na szczęcie niektórzy winiarze podnieśli się po tej katastrofie i produkcja win białych wytrawnych zaczyna zasługiwać na uwagę. To już nie te czasy, jak za Batorego, kiedy tokajskie wina nie miały praktycznie konkurencji. Teraz mamy doskonałe białe wina niemieckie, austriackie, francuskie... No ale dajmy szanse naszym braciom Węgrom, gdzie w regionieTokaj produkuje się wina bardzo różne i o bardzo zróżnicowanej cenie. Wino należy schłodzić do około 8-10 C Aromat bardzo delikatny. W smaku za to przyjemne letnie owoce, w przewadze gruszki. Gdzieś tam dalej kwiatowe nuty. Kwasowość niska.
To takie wino do wszystkiego. Na spotkanie z przyjaciółmi, do obiadu, do popijania wieczorkiem. Za dwie dychy mamy buteleczkę naprawdę sympatycznego trunku. Choć W. nie przypadł on do gustu :)
A to z powodu wina, ktore wczoraj W. przyniósł z Lidla. Oto ono Węgierski, tokajski Furmint, wytrawny 2015. Producent Dereszla.
Wina węgierskie zna chyba każdy, na półkach naszych sklepów przez lata gościły fatalnej jakości wytwory kombinatów winiarskich, w jakie winnice na Węgrzech zostały przekształcone za czasów słusznie minionych. Niedozwolone praktyki, produkowanie na ilość i zalewanie rynku demoludow paskudnymi trunkami w efekcie dały podupadek wizerunkowy marki Tokaj.
Na szczęcie niektórzy winiarze podnieśli się po tej katastrofie i produkcja win białych wytrawnych zaczyna zasługiwać na uwagę. To już nie te czasy, jak za Batorego, kiedy tokajskie wina nie miały praktycznie konkurencji. Teraz mamy doskonałe białe wina niemieckie, austriackie, francuskie... No ale dajmy szanse naszym braciom Węgrom, gdzie w regionieTokaj produkuje się wina bardzo różne i o bardzo zróżnicowanej cenie. Wino należy schłodzić do około 8-10 C Aromat bardzo delikatny. W smaku za to przyjemne letnie owoce, w przewadze gruszki. Gdzieś tam dalej kwiatowe nuty. Kwasowość niska.
To takie wino do wszystkiego. Na spotkanie z przyjaciółmi, do obiadu, do popijania wieczorkiem. Za dwie dychy mamy buteleczkę naprawdę sympatycznego trunku. Choć W. nie przypadł on do gustu :)