Dumortieri (Hemerocallis dumortieri)
-
MaGorzatka
Dumortieri (Hemerocallis dumortieri)
Drobna odmiana niewysokich liliowców o żółtych kwiatach, ale z brunatnym zabarwieniem rewersów płatków, co daje ciekawy efekt.
U mnie to tubylcy, mam je w dużych ilościach i jeśli przenieść kępę gdziekolwiek, to szybko się rozrasta i zajmuje teren :)
Kwitną obficie, ale zanim zakwitną, już są piękne, bo tworzą duże kępy liści - węższych i drobniejszych, niż u innych liliowców.
Próbowałam ścinać je do wazonu, ale się nie nadają, bo śmierdzą, no... zaryzykowałabym że padliną. W ogrodzie tego efektu nie ma.
Są piękne i pełne wdzięku, a dodatkowym walorem jest fakt, że rozkwitają już w ostatniej dekadzie maja, są to więc liliowce przed liliowcami.
Nazwa - od nazwiska XIX-wiecznego botanika belgijskiego (Barthélemy Charles Joseph Dumortier)
U mnie to tubylcy, mam je w dużych ilościach i jeśli przenieść kępę gdziekolwiek, to szybko się rozrasta i zajmuje teren :)
Kwitną obficie, ale zanim zakwitną, już są piękne, bo tworzą duże kępy liści - węższych i drobniejszych, niż u innych liliowców.
Próbowałam ścinać je do wazonu, ale się nie nadają, bo śmierdzą, no... zaryzykowałabym że padliną. W ogrodzie tego efektu nie ma.
Są piękne i pełne wdzięku, a dodatkowym walorem jest fakt, że rozkwitają już w ostatniej dekadzie maja, są to więc liliowce przed liliowcami.
Nazwa - od nazwiska XIX-wiecznego botanika belgijskiego (Barthélemy Charles Joseph Dumortier)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mariaewa
- Zadomowiony
Re: Dumortieri
O Małgosiu, pani liliowców wszelakich. O ile pozwolisz to przyjmę każdą ilość. Myślę,że jeśli żmijowy język nie kłamie , to w czwartek 20 kwietnia ma wolne popołudnie. Zaklepuję sobie sadzonki. Oczywiście zadzwonię po świętach by umówić się na dogodny dla Ciebie termin. 
- mariaewa
- Zadomowiony
Małgoś a jakie ostrokrzewy planujecie ? Mam 2 Meservy Heckenpracht. Stoją w donicach. Ładne, zdrowe mają ok. 50 cm wysokości. Jakby co, to machniom ?
- urazka
- Zadomowiony
-
MaGorzatka
Janeczko, z pewnością to nie jest żaden problem. Pomyślę :)urazka pisze:Piękne okazy! Szkoda, że nie mieszkam bliżej.
I jeszcze kilka fotek
- urazka
- Zadomowiony
Małgosiu pomyślałam o zlocie ale Ty chyba będziesz jechać pociągiem?
Pozdrawiam, Janina
- mariaewa
- Zadomowiony
Re: Dumortieri (Hemerocallis dumortieri)
Dostałam od Małgosi szczodrą ręką i szczerze bo kwitły pięknie i obficie.
W pełnym słońcu, przytulone do kamienia.
Obok trawek, które jeśli przeżyły zimę, będą w tym roku bardziej okazałe.
W pełnym słońcu, przytulone do kamienia.
Obok trawek, które jeśli przeżyły zimę, będą w tym roku bardziej okazałe.
-
MaGorzatka
Janeczko - ja też myślę o zlocie, damy radę, jak nie kijem go to pałką, na pewno w tym roku będziesz je miała. Dwa paluszki na serduszku - jak mawia Mariaewa :)
Bardzo, bardzo Cię przepraszam, że dopiero teraz piszę, ten post mi zupełnie umknął! Wierz mi, mam od dawna plik na kompie i jesteś tam wpisana w komplecie z tymi liliowcami
- urazka
- Zadomowiony
Małgosiu ja wiem, że rola darczyńcy jest zawsze bardziej stresująca niż obdarowywanego ale nie przejmuj się tak bardzo tymi pięknymi liliowcami. Nie bardzo sobie wyobrażam Ciebie obładowaną doniczkami w pociągu. To naprawdę zbyt duży kłopot. Może trafi się jakaś inna okazja?
Pozdrawiam, Janina
- mariaewa
- Zadomowiony
Taki pejzaż z liliowcami Małgosi. A rdzawe czekają na kwitnienie.