Jak gromadzić wodę deszczową
- Barabella
- Administrator
Jak gromadzić wodę deszczową
I już jest 10cm wody
Koszt wpiszę później
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- urazka
- Zadomowiony
Re: Jak gromadzić wodę deszczową
Jak estetycznie! Czy dobrze widzę piękne łubiny obok? Wydaje mi się, że żarnowiec jest pochylony. Będziesz go podpierać? Ja swojego nie podparłam i po dwóch latach leżał na ziemi. Teraz jest podwiązany liną do konaru rosnącej obok wiśni. Gdyby nie to to nadal byłby z niego krzew leżący. Wiesz, że żarnowce zaleca się okrywać na zimę bo mogą przemarzać? Ja nie okrywam ale po zimie zdarzają się uschnięte pędy.
Pozdrawiam, Janina
- Barabella
- Administrator
Kilka brakujących fotek:
- Mila
- Zadomowiony
Basiu,jestem zaskoczona, że takim wężykiem woda ma spływać do zbiornika :o Bo przy moim dachu konieczne było wsadzenie do mauzera rury spustowej od rynien.
- survivor26
- Administrator
No właśnie miałam pytać, czy to wytrzyma przy dużych opadach? Ja ma taki spust do rynien i wczoraj jak lało rzetelnie,t o napełniło mauzer w parę godzin. Z drugiej strony, ja mam ogromny dach, więc przy mniejszym może nie spływać tak mocno.
- Maliola
- Zadomowiony
Milu mamy dokładnie tak samo - wąż jest jedno calowy, bo takie jest wyjście z tego łapacza deszczu i z tego co zrozumiałam z tych wszystkich technicznych niuansów nie cały opad jest łapany, ale też w razie bardzo mocnego deszczu system zapobiega przelaniu się zbiornika. Dalej jest normalnie rynna i przy następnym deszczu pójdę zobaczyć ile wody przelatuje.
Czy jakoś tak.
Czy jakoś tak.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Aktualna
-
MaGorzatka
Basiu - piękne dzięki za pokazanie całej konstrukcji. Nawet nie tak szpetnie to wszystko wygląda, a jak roślinki zamaskują, to będzie całkiem spoko.
- Barabella
- Administrator
Milu nie wiem jaki Ty masz dach, ale po to jest łapacz, by nadmiar wody szedł w grunt. Musiałaby być solidna ulewa, co się już prawie nie zdarza, żeby nie nadążyło odbierać. Ja mam pięć spustów z dość dużego dachu. Ta strona, gdzie jest zbiornik podłączony, ma trzy, więc jest to równomiernie rozprowadzane.
Olu dokładnie tak
Małgosiu to wygląda ohydnie i dlatego tak chciałam w ten trójkąt winogronowy go schować. Mam nadzieje, ze liście trochę zasłonią. Mam miskanty ścięte, to może coś uplotę
- AlaSz
- Zadomowiony
Mam i ja
Dorwałam człowieka, żeby ustawić mauzer pod rynną, jeździliśmy do składu po bloczki betonowe, ustawianie i pół dnia z głowy.
- Mila
- Zadomowiony
Basiu, ja staram się każdą ilość wody z dachu, przynajmniej od strony skarpy, złapać i skierować poza dom, a nie w grunt. Inaczej miałabym wilgoć na ścianie.
- Barabella
- Administrator
Po ostatnim deszczu mam 650l zapasu i 3 beczki pełne 
- Dysia
- Zadomowiony
- Mila
- Zadomowiony
Nalatałam się, bo mimo spuszczenia wczoraj wody z mauzerów, znów były pełne, a nawet przelane
Jednak niezła ulewa była w nocy. Już miałam rozłożyć węże na skarpie i wylewać, ale zaświtało mi, że przecież naszykowałam kilkanaście plastikowych wiader po farbach, żeby śmieciarze zabrali :o Dawaj! te wiadra na górę, dostawiłam jeszcze kastry budowlane i konewki i napełniam wodą z mauzerów. Kilka wiader ustawię jeszcze na ścieżce przy kwietniku, będę w czasie suszy miała łatwiej napełniać konewki i nie będę męczyła hydrofora. Jestem bardzo z siebie dumna, a jednocześnie pukam się w głowę, że wcześniej takiej metody nie stosowałam. Spuszczałam wodę na glebę, a potem długo czekałam na deszcz. 
- survivor26
- Administrator
Ja mam jedną beczkę 200 l w środku ogrodu, miała być jeszcze jedna na końcu, ale R. nie ma czasu na razie jej zalutować...niemniej przy takich opadach, jak teraz są, nie ma co z tą wodą robić - podlane jest nawet pod wielkimi drzewami, do rzeki nie spuszczę, bo raz - daleko, a dwa, zdaje się, że i ona już pełna...to może czas założyć kolejny wątek "Co zrobić z nadmiarem zgromadzonej wody deszczowej"? 
- Maliola
- Zadomowiony
Pati - dokładnie nasz mauzer pęka w szwach dobrze, że przez ten łapacz deszczu nadmiar leci rynną, bo byłby problem. Dwie beczki by się przydały.
Pozdrawiam, Ola
Aktualna
Aktualna