Jak gromadzić wodę deszczową
- Mila
- Zadomowiony
Re: Jak gromadzić wodę deszczową
Pat, nie wiem, czy jest sens zakładania nowego wątku Przecież chodzi o to, żeby deszczówkę gromadzić i zatrzymywać na czas suszy. Podejrzewam, że w lipcu czeka nas susza.
Przypomniałaś mi, że mam jeszcze w krzakach wielką beczkę plastikową :o
Przypomniałaś mi, że mam jeszcze w krzakach wielką beczkę plastikową :o
- Mila
- Zadomowiony
Olu, szkoda tej wody wylatującej do gleby, prawda? Mauzerów już nie będę kupowała, ale postaram się o inne zbiorniki.
- survivor26
- Administrator
U nas z mauzera wypływa górą po prostu, bo R. nie zdążył rozwiązania odpowiedniego zrobić. Z rynien swoją drogą leci, całą noc słyszałam strumień za oknem. Beczki mam dwie wyszabrowane z browaru, ale z dziurkami od dołu, które to dziurki R. lutuje, ale zdążył tylko w jednej beczce. W sumie to przydałyby się jeszcze ze 2 mauzery, ale jestem pewna, ze gdybym się zadłużyła i kupiła, tego samego dnia przestałoby padać na długie miesiące
Milu, beczki to dobre rozwiązanie, ale jeśli nie potrzebujesz dużej ilości wody naraz, bo ja nabieram od góry i w pewnym momencie, woda będzie zbyt nisko, żebym sięgnęła...
Milu, beczki to dobre rozwiązanie, ale jeśli nie potrzebujesz dużej ilości wody naraz, bo ja nabieram od góry i w pewnym momencie, woda będzie zbyt nisko, żebym sięgnęła...
- Mila
- Zadomowiony
Nie, Pat, wybranie wody z dołu beczki to nie problem Kiedyś w dużej beczce fermentowałam krowiak i nawóz koński i zmontowałam sobie wojskową chochlę na kiju
- urazka
- Zadomowiony
Moje zbiorniki też pełne. Po poprzednim deszczu zużyłam do podlewania połowę zapasu. Aktualnie zapas uzupełniony a reszta idzie niestety do ziemi.
Pozdrawiam, Janina
- Mila
- Zadomowiony
Byłam dziś w wiejskim sklepie budowlanym i widziałam kastry budowlane o pojemności 100l. Zastanawiałam się. Małe trochę :(
- Barabella
- Administrator
Ponieważ miałam dziś w Panelu właśnie temat odzysku wody, to podaję ciekawą informację o kolejnych dotacjach. Może ktoś skorzysta
- Maliola
- Zadomowiony
Basiu - dzięki!
Czyli jak nic oczko wodne albo mały staw trzeba sobie zrobić.
Czyli jak nic oczko wodne albo mały staw trzeba sobie zrobić.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- Barabella
- Administrator
- survivor26
- Administrator
Z tym, że z tego co czytałam, potem prawo pierwokupu nieruchomości z takim dotowanym oczkiem wodnym ma Skarb Państwa, co może, choć nie musi stanowić problem. Samo oczko wodne, jako zbiornik retencyjny, to chyba niezbyt, a dotują też zbiorniki typu mauzery?
- Barabella
- Administrator
- survivor26
- Administrator
To nie takie proste, gdzieś podczas skrolowania fejsa, ale zaraz postaram się znaleźć.
Znalazłam: https://alebank.pl/uwaga-na-dzialki-z-o ... sprzedaza/
- urazka
- Zadomowiony
Właśnie! Czytałam o tych dotacjach w tym tygodniu. Szkoda, że będą dotyczyły tylko kosztów poniesionych po 1 czerwca br.
Pozdrawiam, Janina
- Barabella
- Administrator
Dzięki, no faktycznie nieciekawie...... Dadzą 5 tysięcy, a łapę na wszystkim położą....
- survivor26
- Administrator
No właśnie, ale trzeba by zgłębić do końca tę ustawę, czy dają na przenośne zbiorniki/systemy retencyjne, bo taki zbiornik nie jest zbiornikiem wodnym w rozumieniu prawa wodnego. Jeśli tak, to wtedy myślę, że warto skorzystać i choćby 10 mauzerów postawić. Teraz podtopienia, ale zmiana klimatyczna idzie zygzakami, potem pewnie znowu susze będą...