Świecznica, pluskwica (Actaea, d. cimicifuga)

ODPOWIEDZ
zuzanna2418

Świecznica, pluskwica (Actaea, d. cimicifuga)

Post autor: zuzanna2418 » 12 mar 2017, 20:38

Bylina kępiasta o pięknych powycinanych liściach, zielonych lub purpurowych. Kwiatostany na wysokich, nawet do 250 cm pędach, kwiaty białe zebrane w grona i wydzielające słodki zapach, który nie wszystkim przypada do gustu. Kwitnie od połowy lata do wczesnej jesieni, czasem nawet do października.
Lubi miejsce półcieniste, z dostępem do światła przez 4-6 godzin. Gleba próchniczna, wilgotna, ale nie mokra.
Nie lubi przesadzania i długo się po nim regeneruje.
Wrażliwa na wczesnowiosenne przymrozki o ile została posadzona na stanowiskach odsłoniętych.
Może się pokładać, więc czasem konieczne są podpory.

Gatunki najczęściej uprawiane w ogrodach to:
- świecznica groniasta (a.racemosa)
- świecznica prosta (a. simplex)
- świecznica gałęziasta (a. ramosa)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zuzanna2418

Re: Świecznica, pluskwica (Actaea, d. cimicifuga)

Post autor: zuzanna2418 » 12 mar 2017, 20:41

lora pisze:Zuzanno jak myślisz czy paroletnią świecznicę można przesadzić? a i kiedy.
Dorota pisze:Misiu, to może j odpowiem. Poczytałam troszkę i jest napisane, że można przesadzać ale trzeba uważać. Ona ma palowy korzeń i nie za bardzo lubi przesadzanie.
lora pisze:A Dorotko dziękuję to nie będę jaj ruszała ona ma chyba z5latek a wzeszłym roku to nawet dobrze jej nie widziałam tak zarosły ją chwaściory na skarpie dużej.
Misiu Dorotka słusznie prawi, ja też wspomniałam o przesadzaniu w pierwszym poście. Wszędzie piszą, że niezalecane, bo potem długo nie kwitnie i w ogóle marudzi. Więc "niech już raczej pozostanie tam gdzie jest" cytując słowa piosenki :)

zuzanna2418

Re: Świecznica, pluskwica (Actaea, d. cimicifuga)

Post autor: zuzanna2418 » 12 mar 2017, 20:43

Obrazek
Dorota pisze:Obrazek

Moja jeszcze nie kwitnie ale już za momencik ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”